Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Medan medeltemperaturen stadigt stiger utanför fönstret kan jag konstatera att den nu är klar. Den nya distanskursen som flera frågat efter.

Den heter "Matchat ledarskap" och lär dig att på ett effektivt sätt anpassa din ledarstil till medarbetarens kompetens för den specifika uppgiften.

För att fira lanseringen får du som prenumerant, eller en vän till dig, 25% rabatt på kursavgiften. Erbjudandet gäller t o m fredag 17 juni genom att ange koden JUNIPREMIÄR i rutan övrigt i anmälningsformuläret:
http://kurs.se/kurser/matchat-ledarskap/

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Är det medlet eller målet du har förälskat dig i?

Ibland snurrar vi till det här med medel och mål på ett sätt som gör det svårare för oss att vara produktiva, välmående och lyckliga.

Som häromdagen när jag stod i köket och med beundrande ögon blängde på min blender från Vitamix (ingen smygreklam avsedd...) och alla dess tilltalande egenskaper. Efter att ha stått där ett tag i min hänfördhet, likt en romantisk bubbla i vardagen, så insåg jag att det ju inte alls är blendern som jag är så kär i.

Det är ju resultaten som den åstadkommer som jag är allmänt förälskad. Dom fantastiskt lena fruktsmoothies den spottar ur sig, den hemgjorda glassen som svalklar varma sommardagar eller juicerna som förnyar energin för både kropp och själ.

Så jag kunde konstatera att jag för en stund haft en släng av diagnostiserbar medel och mål förvirring. Där jag blandade ihop, mixade kanske, medlet (blendern) med målet (smoothies, glassar och juicer). Fast kanske ännu tydligare så är inte en smoothie slutmålet heller, utan snarare ytterligare ett medel på vägen mot det verkliga slutmålet, känslan av njutning, hälsa och välmående jag får när jag dricker nämnda smoothie.

På samma sätt tror jag att vi ibland i vardagen rör ihop dessa begrepp. Kanske står du där och beundrar din nya bil men glömmer bort att det inte alls är bilen eller köregenskaperna (medel) du är förälskad i utan troligen känslan av frihet och överflöd (mål) du får när du kör bilen.  

På jobbet kanske du och kollegorna står och trånar vid anblicken av den nya organisationsstrukturen ni just tagit fram (ok, det kanske bara är nördar som jag jag själv som trånar över sådana saker, men ha lite tålamod så kommer det en poäng snart...) och glömmer att det inte är den nya strukturen som är slutmålet utan produktiviteten, effektiviteten och välmåendet i organisationen.

Så vad är då vitsen med att lyckas lämna sin medel-mål förvirring bakom sig och istället skapa en tydligt medel-mål distinktion?

Jag kan komma på flera saker, men då det här är veckans ledarskapstips och inte Markus roman om livsfilosofi så begränsar jag mig till en sak här.

När vi förälskar oss i medlet så blir vi lätt låsta och beroende i relation till det medlet. När blendern går sönder, bilen får en repa eller någon kritiserar organisationsschemat så blir vi lätt kidnappade av rädsla (eller någon annan mindre trevlig känsla som oftast härstammar från rädsla hursomhelst...) och beter oss på sätt som senare inte känns helt prima när vi lägger huvudet på kudden på kvällen.

Om vi riktar vår kärlek mot målet så blir vi mindre bundna av medlet och mer fria att välja olika medel för att nå målet. Som Will Schutz lär ha sagt, det är är inte våra preferenser som ställer till det för oss utan hur rigida vi är gällande våra preferenser.

Så veckans tips, fundera över var du kanske har en släng av medel-mål förvirring i ditt liv och leverne. Gör sedan tydligare distinktioner kring vad som är ett medel och skapa samtidigt mer målkärlek i ditt liv så ökar du din flexibilitet och förbättrar oddsen för ett framgångsrikt ledarskap och ett lyckligt liv. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.