Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Håller just som bäst på att förbereder för nästa veckas resa till Kina. Ser fram emot att hålla kurs där för 22 asiatiska ledare i två gånger tre dagar. 

Det blir tredje resan till Kina för min del och jag ser fram emot att båda lära ut och lära in på denna resa. Det känns som en stor förmån att under mer än 20 års tid ha fått studera grupper och ledare i olika delar av världen och en av lärdomarna från dessa studier delar jag med mig av i detta ledarskapstips.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Du har väl inte missat att vi lagt till en modul om skam i arbetslivet i vår distanskurs Fördjupat ledarskap?

Sakta ner för att få mer gjort av det som räknas

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 23 sek) eller läs texten här nedanför.

Under de mer än 20 år jag arbetat med utveckling av ledarskap har jag haft förmånen att studera många grupper både i deras ordinarie arbetsmiljö samt i de miljöer vi skapar i samband med olika utvecklingsprogram och kurser, byggda på problembaserat lärande.

Jag minns en av dessa grupper där vi gjorde en upplevelsebaserad övning där problemet bestod i att förflytta ett antal föremål från punkt A till punkt B. Gruppen gav sig in i uppgiften med hög energi, hög fart och stort målfokus. 

De rörde sig själva, och föremålen, framåt med hög fart. Dock, varje gång de verkade vara på väg att lyckas så tappade de ett av föremålen och fick då börja om från början igen. Detta pågick ett flertal gånger tills man kunde börja ana en viss irritation hos några av gruppmedlemmarna.

Det fascinerade som skedde efter många upprepade misslyckade försök var att de saktade ner. De rörde sig själva långsammare, de gick istället för att springa eller skutta, och de rörde även föremålen långsammare. Allt gick helt enkelt saktare.

Resultatet blev häpnadsväckande nog att de fick mycket mer gjort på kortare tid. Både effektiviteten och produktiviteten steg påtagligt. Jag vill tro att detta inte bara var resultatet av en inlärningsprocess där de blev bättre och bättre efter hand, utan det var verkligen påtagligt att den tydligt lägre rörelsehastigheten var den avgörande skillnaden vilket ckså lyftes fram upprepade gånger i den efterföljande reflektionen och utvärderingen.

Genom att väga detta mot mina livserfarenhet och övriga studier av grupper så kan jag inte låta bli att undra om det inte är så i arbetslivet också, att vi många gånger skyndar oss, kanske till och med stressar, i tron att vi ska få mer gjort, medan effekten egentligen blir den totalt motsatta.

Så veckans ledarskapstips blir att fundera över var du skulle kunna sakta ner i ditt ledarskap, i ditt arbete, i ditt liv, för att öka din effektivitet och produktivitet, och få mer gjort på kortare tid av det som verkligen räknas? 

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.