Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Det var paus i ledarskapstipsen förra veckan då jag var i Malmö och Köpenhamn på ett härligt höstlov med barnen. Jag hann också med att föreläsa på Malmömässan och innan föreläsningen gjorde jag som vanligt, fokuserade på utkomsten av föreläsningen och att stödja dem som var där. 

Att döma av feedbacken var föreläsningen mycket uppskattad och veckans tips fångar upp just detta med att fokusera på utkomsten vilket kan göra stor skillnad i ditt ledarskap.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Vill du att jag kommer och föreläser för din organisation också så hittar du mer info här?

Lärdomar om ledarskap i en tysk tågkupé 

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 32 sek) eller läs texten här nedanför.

Häromdagen ringde jag gällande en hotellreservation i Helsingfors i Finland. Min mamma kom från Finland och lärde mig finska från födseln så jag har tacksamt nog fått gåvan av tvåspråkighet från unga år.

Det som slog mig när jag ringde det här samtalet och började använda min finska, vilket jag inte får anledning att göra så särdeles ofta så mitt ordförråd är inte speciellt uppdaterat eller uppvärmt så att säga, så noterade jag en skillnad. 

Om jag fokuserade på utkomsten av samtalet, vad jag ville uppnå, då flöt min finska på nästintill obehindrat. Om jag tänkte på orden jag ville säga då stakade det sig och hakade upp sig.

Samma sak när jag var i Tyskland för en tid sedan. Jag har varken läst tyska eller spenderat särdeles mycket tid där, men jag brukar ha lätt för språk. Här hade jag samma upplevelse, när jag tänkte för mycket på de enskilda orden, då blev jag lätt nervös och hakade upp mig, fick mer eller mindre totalt blackout i språkbanken.

Som när jag klev på ett tåg i Tyskland och det satt en dam på den plats i tågkupén som det stod på min biljett att jag skulle sitta på. Jag tänkte att jag ville förklara för henne att jag trodde att hon satt på min plats och samtidigt se till att jag gjorde det på ett sätt så att vi hade en bra relation efteråt, så att jag inte sa det på ett otrevligt sätt.

Helt plötsligt så bubblar det ur mig två hela meningar på tyska, som jag uppenbarligen hört i något sammanhang och som nästintill klockrent förklarade att jag trodde att hon satt på min plats och undrade om hon vänligen skulle kunna flytta på sig om det var så.

Så jag tror att när vi fokuserar på utkomsten, när du ringer ett samtal - tänk till ett ögonblick innan - vad vill jag ha ut av det här samtalet? Vad är min önskade utkomst? Då kommer det andra naturligt att falla på plats.

Som en av mina lärare, Wayne Dyer sa, skapa dig en kristallklar bild av vad du vill uppnå och släpp sedan din känslomässiga koppling till slutresultatet och hur du kommer dit.

Skapa den bild av utkomsten så kommer du ofta att komma dit på de mest oväntade, och avslappnade, sätt. Vad är din önskade utkomst, med det här mötet? Med det här samtalet? Med det här projektet?

Så kommer det troligen att flyta på så mycket lättare för dig, medan om du fastnar i detaljerna, vad ska jag säga i början på mötet, vad ska jag säga sen och sen, och hela tiden bara fokuserar på det, så tenderar vi att fastna, att bli nervösa och det blir krystat.

Så veckans tips blir att istället börja med slutet först. Börja med slutet i åtanke. Ha en tydlig utkomst så kommer resten att flyta på lättare i ledarskapet, i relationerna, i arbetet.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.