Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

När jag skriver detta har jag just haft fyra individuella intervjuer per telefon inför en utbildning jag ska hålla i Kina i november. Känner mig tacksam att få möjlighet att ta del av en annan kultur under dessa samtal med deltagarna inför utbildningen.

Det verkar som jag kan vara till god hjälp i Kina senare i höst och jag var det uppenbarligen på väg hem från mataffären i förra veckan, så här kommer veckans ledarskapsbetraktelse som utmynnar i ett tips om tjänande ledarskap.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Vad jag lärde mig om tjänande ledarskap med en matkasse i vardera handen

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 41 sek) eller läs texten här nedanför.

Förra veckan så gjorde jag en sak annorlunda. Mitt på dagen så gick jag och handlade maten till kvällens middag. Du kanske undrar vad det här har att göra med ledarskap, men poängen kommer alldeles strax.
 
Så tog jag mina två matkassar och gick till min frus jobb, som ligger fem minuter från mitt kontor, för att hämta vår bil och köra hem dom där matkassarna, så det skulle bli mindre stressigt på kvällen när det var dags för middag.
 
När jag promenar på vägen dit i solskenet så tänker jag att jag har haft väldigt härliga uppdrag den senaste tiden, människor jag jobbat med och mött. Jag funderade på vad det var för kvalitet som låg bakom det. En starkt bidragande orsak som jag kom fram till var att jag hade fokuserat på; var är jag behövd? Var kan jag tjäna? Var kan jag hjälpa till?
 
Då ger sig liksom resten i mångt och mycket av sig självt. Sen tar jag bra betalt när det är kunder som har möjlighet att betala bra, företag och så vidare, och så lägger jag även tid ideellt i skolor och ideella organisationer, men att i alla sammanhang fokusera på att jag går dit jag behövs. Det var det jag gick och tänkte på där i solen med mina två matkassar.
 
När jag kommer till min frus jobb så står det en bil mitt ute i gatan och två äldre människor står och pratar med föraren. Precis när jag går förbi så vänder sig dom två äldre personer till mig och frågar: "Du, vet du var Västergården ligger någonstans?".
 
Det här sker i en helt annan del av Vallentuna och uppenbarligen höll de på att försöka hjälpa bilföraren att hitta till just Västergården. Just som jag då står där med mina matkassar så säger jag: "Följ mig, det är ju där jag bor".
 
Jag gick och satte med mig i min bil, bilföraren i den andra bilen körde efter mig och vi körde våra kringelkrokar bort till Västergården. Jag hjälpte honom att komma dit han skulle baserat på att jag "råkade" vara där just då.
 
Jag tänker att när vi lägger fokus på vad vi kan göra för andra, vad vi kan ge andra, istället för på vad vi själva kan få, så blir det ofta mer ansträngningslöst, mer glädjefyllt, mindre konkurrens. 
 
Någon sa att om vi ger tillräckligt många andra människor det dom vill ha och behöver, så kan vi få allt vi själva vill ha och behöver.
 
Jag tänker också på de två frågor jag nämnt tidigare, att ställa oss själva i livet. När livet känns tufft, fråga dig själv; vad kan jag lära mig här? Och när livet känns enkelt, fråga dig själv; hur kan jag hjälpa till här?
 
Så veckans tips, fokusera på var du är behövd någonstans, var kan du gå? Var kan du hjälpa till? Tjänande ledarskap är väl den tjusiga termen för det här, eller "servant leadership" på engelska. Så gå ut och se till att uppfylla behov den här veckan i världen.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.