Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Denna vecka blev det utskick onsdag morgon istället dels på grund av en ledningsgrupp som på brådskande vis ville ha min hjälp och dels för att jag tog det extra lugnt i början av veckan efter mitt USA-äventyr förra veckan.

I dagens på många sätt snabba värld kan det vara en utmaning att vara i nuet och våra tankar är inte alltid till hjälp - om detta handlar veckans tips.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Har du noterat att vi lagt till ytterligare en modul i vår distanskurs Fördjupat ledarskap? Den nya modulen handlar om skam, den tysta förgöraren på våra arbetplatser.

Hur du skapar frihet från tankens kraft

Klicka på bilden för att se filmen (3 min 00 sek) eller läs texten här nedanför.

En av mina lärare sa att vår hjärnas huvudsakliga uppgift är att hålla oss trygga, att säkra vår överlevnad. Att vara på utkik efter faror som kan dyka upp, att kalkylera risker.

Allt från urminnes tider när det låg sabeltandade tigrar bakom var och varannan buske. Att vara beredd på vad som kan dyka upp, säkra vår överlevnad genom att vara uppmärksam på möjliga hot.

Jag tänker att ofta hamnar vi där idag också. Att hjärnan går på högvarv för att hålla oss trygga och säkra, vara förutseende gällande faror.

Det här kan vara bra, men om vi blir för identifierade med våra tankar, om för mycket av vår uppmärksamhet hamnar i våra tankar, så tenderar vi att missa nuet, här och nu. Ögonblicket där magin sker, där mötena sker, där vi är mitt i oss själva. Mindfull är ju ett populärt begrepp som förekommit de senaste åren i olika sammanhang.

Så hur kan vi bli mer i ögonblicket? Till exempel om våra tankar rusar iväg med oss?

Det ena som jag tog till mig från en veckokurs i gestalterapi som jag deltog i, var att använda utrycket gällande vad jag är medveten om här och nu.

"Här och nu är jag medveten om..."

Till exempel: "Här och nu är jag medveten om att jag tänker på vad jag ska göra nästa vecka". 

Eller: "Här och nu är jag medveten om att jag tänker på det där samtalet förra veckan som kändes jobbigt".

Så är det som "poff", när vi sätter ord på vad vi är medvetna om att vi tänker på här och nu, så tar vi som ett steg ifrån. Vi disidentifierar oss från just den tanken och kan bli friare i vårt val, och är i just det ögonblicket i nuet. 

Det andra sättet, motorvägen till nuet och ögonblicket, våra fem sinnen. Syn, hörsel, känsel, smak och lukt.

Att lägga uppmärksamheten på vad våra fem sinnen uppfattar, det sker i ögonblicket. För om du är uppmärksam på vad du hör just nu, då är du i ögonblicket. Om du är uppmärksam på vad du känner för doft just nu så är du i ögonblicket. Om jag är uppmärksam och beskriver vad jag ser just nu, så är jag också i ögonblicket.

Så veckans ledarskapstips, var mer i nuet. Våga vara mer.

Och antingen bli medveten om när tankarna far iväg eller blir uppmärksam på när uppmärksamheten ligger i tankarna så du kan lägga uppmärksamheten i ögonblicket istället. Använd dina fem sinnen som hjälp genom att vara medveten och uppmärksam på vad dom tar in just nu, här och nu, i det här ögonblicket.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.