Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Efter en lång, och välbehövlig, sommarledighet är jag tillbaka vid datorn och skapandet av de veckovisa ledarskapstipsen.

Hoppas du också haft en riktigt skön sommar...

Jag smygstartar med ett ledarskapstips i enbart textform denna vecka så siktar jag på att ha en video inkluderad igen med start nästa vecka.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Träna dig på att observera utan att döma

Hur många konflikter som har startats eller eskalerats av oförmågan att neutralt kunna observera och beskriva ett beteende eller ett skeende vet jag inte, men jag är övertygad om att det är ett stort antal.

Det är nu många år sedan jag första gången läste "Livets sju andliga lagar" av Deepak Chopra, men jag kommer fortfarande ihåg en av övningarna i boken. Deepak ger oss som läsare under kapitlet om icke-dömande uppgiften att gå ut i världen under en dag och inte döma något. 

Jag minns att jag tänkte att det skulle vara busenkelt, speciellt som jag tilläts börja med bara två minuter, men även det visade sig vara mig en övermäktig uppgift. Jag kastade mig ut i världen och såg någon klädd på ett visst sätt och gjorde genast antaganden om den personen. Jag såg bete sig på ett visst sätt och tänkte genast att det där var bra, eller inte bra.

Marshall Rosenberg är i sitt Nonviolent Communication inne på liknande spår. Grundstenen i att uttrycka ärlighet är att kunna neutralt observera ett beteende och likaledes neutralt kunna beskriva det beteendet.

Betrakta följande meningar och se vilken eller vilka av dessa som du anser innehåller en dömande/utvärderande observation och vilken eller vilka som innehåller en neutral observation:

"Johan var arg på mig igår utan anledning"

"Eva bad inte om min åsikt under mötet"

"Kalle arbetar för mycket"

"Lena klagar ofta när jag pratar med henne"

Om du anser att mening nummer två, den med Eva, är en neutral observation, och övriga innehåller dömanden eller utvärderingar så har vi samma åsikt du och jag. 

Kort om de övriga kan sägas att jag anser att vi inte vet om Johan verkligen var arg utan att det är en tolkning (såvida han inte sa det uttalat till oss igår), lika väl som "utan anledning" är en utvärdering. "För mycket" är också det som jag (och Marshall) en värdering eller dömande av vad som är rätt mängd arbete. 

I den sista meningen anser jag "klagar" vara en utvärdering, dessutom är "ofta" ett luddigt ord som lät kan anses vara en tolkning. Den sista meningen skulle istället kunna formuleras på följande sätt för att vara en neutral observation: "Lena pratade med mig tre gånger de senaste två dagarna och varje gång pratade hon om människor som behandlade henne på sätt som hon inte tyckte om".

Så veckans tips, träna dig på att neutralt observera och kommunicera beteenden i din omgivning. Det har potentialen att göra underverk för din kommunikation och konflikthantering. 

Vill du läsa mer rekommenderar jag Marshall Rosenbergs bok "Nonviolent Communication - ett språk för livet" varifrån exemplen ovan har hämtat sin inspiration.   


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.