Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Det var som en magisk upplevelse häromdagen när jag plötsligt fick för mig att lyfta på telefonluren och ringa personen ifråga istället för att svara på hennes mail.

Vår relation mådde bättre efteråt, det kanske kostade oss lite tid på kort sikt, men vi sparde mängder med tid på längre sikt. Så veckans ämne, välj aktivt och medvetet när du väljer hur du kommunicerar.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Stoppa ryggmärgsreflexen och kommunicera effektivare

Klicka på bilden för att se filmen (1 min 58 sek) eller läs texten här nedanför.

Lär dig bemästra din ryggmärgsreflex när det gäller epost. Senast häromdagen satt jag och pratade med en god vän om kurser i att hantera sin inbox och använda epost.

Jag tänker att det är så ofta vi får den där eposten och så skickar vi iväg rent ryggmärgsmässigt ett svar istället för att ta ett steg tillbaka och tänkat till:

"Vad är det mest effektiva sättet att kommunicera i den här situationen?"

Ibland tror jag att vi väljer den där kortsiktiga, snabbaste lösningen, att få iväg det där mailet. Jag har märkt med den gruppen jag jobbar i just nu hur magiskt det kan bli att stanna upp för att tänka till lite och istället lyfta telefonluren och ringa. 

Då hanterar vi alla dom där frågorna och följdfrågorna på en gång istället för att skicka 23 mail fram och tillbaka som sen stressar oss när vi har den där inkorgen full med en massa meddelanden.

I vissa situationer är epost, eller SMS, effektivare, istället för att sitta på långrandiga möten som bara är information. Så ta det där steget tillbaka och tänk till, vad är det effektivaste sättet att kommunicera i den här siutationen?

Kanske är det att lyfta telefonen och vara lite relationsvårdande på en gång eller att ta de där stegen bort till din kollega om ni finns i varandras geografiska närhet och småprata lite också när du ändå är i farten så får du in tillits- och relationsbyggandet i det hela.

Produktivitet, det handlar om att organisera saker och ting på ett välsmort och bra sätt. 

Effektivitet, det handlar om människan som jag ser det. Det handlar om att ta fram det goda i människor, att vårda relationerna och att lägga så lite tid som möjligt på hämmande, låsta konflikter och rädslor med mera. 

Effektiviteten kommer av att våga stanna upp, andas och tänka till: "hur kan jag främja effektiviteten här?, så att din kommunikation blir en del av ditt ledarskap och ditt tillits- och relationsbyggande som leder till en ökad effektivitet.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.