Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

De kallade honom för en dåre, men 22 år senare hade han för hand brutit en väg genom berget så att hans by fick kortare väg till sjukvård och skola.

Den sanna historien om Dashrath Manjhi blev inspirationen för veckans ledarskapstips och två nycklar till ett framgångsrikt ledarskap.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

De kallade honom dåre - 22 år senare stod hans livsverk klart

Jag hörde namnet Dashrath Manjhi första gången förra veckan och hans historia påminde mig om två av de viktigaste ingredienserna i ett framgångsrikt ledarskap. Oavsett om det handlar om att leda andra eller att leda dig själv.

Dasrath bodde i Indien när hans fru skadade sig allvarligt 1959 på väg över berget som skiljde deras by från närmsta större stad. Då han var tvungen att ta sig 70 kilometer runt bergen till närmaste läkare dog hans fru i bristen på akut läkarvård. 

1960 sålde Dasrath sina husdjur och andra ägodelar för att kunna köpa en mindre slägga och några mejslar. Han klättrade upp på berget och började hamra sig neråt. Han utvecklade en egen metod för att spräcka berget med hjälp av eld och vatten.

Hans omgivning, inklusive hans släkt, kallade honom galen och sa att han skulle dö på kuppen. Han hamrade på berget från 4 till 8 på morgonen, arbetade sedan på fälten för att tjäna pengar till sitt uppehälle mellan 8 till 13, för att sedan återgå till att bryta berg fram till kvällen.

"När jag började hamra på berget kallade folk mig för en galning, men det stärkte bara min beslutsamhet." (Dasrath Manjhi)

1982, 22 år senare hade han för hand hamrat fram en 110 meter lång och 9 meter bred väg mer än 7 meter ner genom berget där det var som djupast. Vägen kortade bybornas väg till närmaste stad från 55 kilometer till 15 kilometer.

När han dog 2007, 80 år gammal, gavs han en statsbegravning i provinsen Bihar där han bodde.

Så vilka två ingredienser i ett framgångsrikt ledarskap tror jag detta påminner oss om?

1. Tro

Tron kan försätta berg sägs det. Själva essensen av ledarskap handlar om tro, en tro på något som i stunden är osynligt för andra, som de ännu inte kan se, men som ledaren ser för sin inre syn och har en bergfast (kunde inte låta bli det ordvalet här :-) tro på att det kommer att ske.

2. Tålamod

Såsom droppande vatten för eller senare urholkar den hårdaste sten så bröt Dasrath ner sitt berg, bit för bit. När ett projekt, ett mål eller ett problem känns övermäktigt - börja någonstans, börja med en liten bit, undvik överväldigandets apati genom att gå i aktion bit för bit, sten för sten, steg för steg.

Det går såklart att dra ut fler lärdomar om ledarskap ur historien om Dasraths livsverk, kanske ser du fler direkt? 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.