Hej kära ledare! 

Jag hoppas detta finner dig väl och att du njuter av ditt ledarskap med kärlek både till dig själv och till andra.

Aktiviteter i köket har varit inspiration för tidigare tips och nu är det dags igen. En köksbänk i behov av olja blir målarduken för veckans tips.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Är du skaparen eller åskådaren?

För något år sedan skaffade vi nya bänkskivor av trä till köket. De tidigare träskivorna hade efterhand utvecklat både sprickor och andra skavanker. Jag bestämde mig därför för att ta bättre hand om de nya. Sagt och gjorde, jag införskaffade en olja och lärde mig hur man oljar in bänkskivorna.

Direkt efter att vi köpt skivorna lyckades jag olja in dem. Efter intorkningen behövde de stå orörda, utan något på i 24 timmar för att det skulle härda på rätt sätt. Jag vaktade köket som en hök under detta dygn för att se till att ingen av misstag saboterade mitt mästerverk. Mycket nöjd med resultatet bestämde jag mig för att följa burkens rekommendation att göra om behandlingen var tredje månad. 

Tiden gick och jag med den...

Jag väntade på att rätt tillfälle skulle dyka upp för nästa omgång olja. Jag tänkte att det kunde vara när vi skulle resa bort några dagar. Då kunde jag olja bänkarna just innan vi åkte och så fick de sina 24 timmars frid för att uppnå full lyster. Senare övergick jag till att tänka att det kunde vara en morgon innan jag gick till jobbet. Då skulle jag bara behöva agera hök en kväll.

Det lustiga var att hur jag än väntade dök rätt tillfälle aldrig upp. Eller snarare, tillfällena som passade mina kriterier dök upp efterhand, men jag var inte redo eller glömde bort att vara redo.

Tiden gick ännu mer...

Till slut bestämde jag mig för att skapa rätt tillfälle istället. Jag stuvade om saker och ting i köket, skapade en avgränsad zon runt mina högt aktade bänkskivor. Satte sedan igång mitt i en helg när vi alla var hemma. Sagt och gjort, 24 timmar senare hade den numera slitna bänkskivan återfått sin gamla lyster.

Vad kan då dessa vardagsmänskliga äventyr lära oss om ledarskap?

För det första, ibland går vi och väntar på rätt tillfälle att göra en förändring, hålla ett samtal eller ändra en vana. Då är det lätt hänt att vi glömmer bort att istället själva skapa tillfället. Att bli skaparen istället för åskådaren. Att vara proaktiv istället för reaktiv.

Så veckans tips. Fundera över om du har någon metaforisk köksbänk i ditt team, ditt arbete eller i ditt liv som skulle få ny lyster om du skapade rätt tillfälle för en aktiv handling? Och vad skulle du kunna göra idag för att ta första steget i att skapa det tillfället?

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att dela ett citat som poppade in i mitt huvud medan jag skrev detta; “Det är bättre vara förberedd och aldrig få ett tillfälle än att få ett tillfälle och inte vara förberedd”. Vet inte exakt hur det passar in i veckans tips, men tycker onekligen det låter klokt :-)

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.