Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag hoppas detta finner dig väl. Nu är jag tillbaka framför kameran och vid tangentbordet efter ledigheter med familjen och kurshållande både i Kina och Eskilstuna :-)

Veckans tips handlar om en insikt jag fick relaterat till min meditation, hur viktigt växande är för vår självkänsla och hur lätt vi missar den goda känslan som kommer av detta växande som ledare och människor.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Referenspunkter i din utveckling som ledare

Klicka på bilden för att se filmen (3 min 38 sek) eller läs texten här nedanför.

Växande är i mångt och mycket ett mänskligt behov. 

Och som vi konstaterat i tidigare ledarskapstips, det som inte växer, det där så sakteliga. Det finns inget nolläge.

Om växandet då är så viktigt för oss, hur vet vi att vi växer?

Som svar på denna något banala fråga tänker jag att det handlar om referenspunkter längs vägen. Vi kan jämföra en gammal referenspunkt med hur det är idag och så kan vi avgöra om och hur vi vuxit som ledare och som människor.

Samma sak om vi orienterar ute i naturen så behöver vi kartan som referenspunkt för att kunna använda kompassen, om vi nu inte är mer modernt högteknologiska och använder GPS istället.

Det som kan hända dock och som kanske gör att vi inte känner oss lika välmående, inte lika fyllda av en god självkänsla, det är när vi känner att den här tillväxten har mattats av.

Till exempel, jag började meditera efter att ha funderat på att börja göra det i flera års tid. I början var det en sådan jättekick. Bara tre minuters meditation om dagen gjorde jätteskillnad. Jag märkte hur mitt humör blev jämnare, jag var mindre stressad, hade färre utbrott och kände mig allmänt lyckligare, för jag hade nyliga referenspunkter att jämföra med då det inte hade varit så bra. Då jag hade haft ojämnt humör, varit stressad ofta och så vidare. 

Sedan ökade jag på meditationen till sju, elva och tjugo minuter om dagen och mådde prima. 

Efter något år eller två av kontinuerlig meditation så kände jag att jag inte fick samma kick längre av meditationen. Jag tyckte inte det gjorde samma skillnad längre. Sen insåg jag att jag fortfarande är på den nya nivån av välmående, att jag fortsätter att växa genom min meditation, även om det kanske inte går lika snabbt som det gjorde i början.

Men det stora problemet var att jag hade uppdaterat kartan till nya referenspunkter. Så dom nya referenspunkterna, den nya kartan, det var ett mer harmoniskt tillstånd.Det gjorde att dom framsteg jag nu gjorde värderades mot dom nya referenspunkterna vilket gjorde att framstegen inte kändes lika stora.

Så nyckeln till att uppskatta vårt växande, att veta att vi faktiskt växer och fortsätta vara inspirerade av detta växande, är att ta nytta av gamla referenspunkter.

Hur kan vi göra det? Jag kan komma på två sätt på rak arm.

För det första, för en journal. Så du kan gå tillbaka och se hur det var tidigare, hur såg du på världen? Hur förhöll du dig till ditt ledarskap? Hur tänkte du? Vad var dina huvudsakliga utmaningar och problem?

Jämför med dagsläget så blir det lättare att se hur mycket du vuxit på vägen, vilket du förhoppningsvis gjort. Har du inte gjort det så kan det bli en extra spark i ändalykten att återuppväcka din utveckling.

Det andra sättet är att använda din omgivning, andra människor som har sett dig genom månaderna och åren. Som du kan fråga, vad ser du för skillnad, hur var jag egentligen för två eller tre år sedan?

Jag fick ett mail från en tidigare kursdeltagare som sa just att han kunde se sin egen utveckling sedan kursen genom att lyssna på sina medarbetare, genom att spegla sig i deras feedback. Han kunde då inse hur mycket han förändrats trots att han inte märkte det så mycket själv längre med sina nya referenspunkter. 

Så, för det första, se till att växa! Det är med stor sannolikhet ett av de viktigaste mänskliga behoven då vi kommer ovanför de basala behoven såsom sömn, mat, trygghet. 

Se sedan till att skapa stödjande referenspunkter så du kan se till att uppskatta ditt eget växande genom till exempel att föra journal eller med hjälp av människor omkring dig som kan ge dig feedback på just ditt växande.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.