Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Vi har just gått in på ett nytt år och även nu passerat vintersolståndet med ett par veckors marginal.

Det blir därmed ljusare igen och om detta handlar denna veckas ledarskapstips som bjuder på ett citat om ljus och mörker.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Behöver du och dina kollegor inspiration för det nya året? Då kan en föreläsning med mig vara något.

Du får mer av det du fokuserar på

"Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret" (Okänd)

Detta är ett av de mest långlivade citaten i mitt liv. Jag kom i kontakt med det i unga år och det har väglett min syn på livet i många olika situationer.

TIdigare tänkte jag på det ur perspektivet att det är ett slöseri med energi att förbanna något som vi rimligen inte kan påverka. Och att det tända ljuset symboliserade en positiv, optimistisk livssyn.

Senare har jag också läst och hört i många sammanhang hur många människor lyft fram både resultat- och hälsoperspektiv på detta citat. 

Resultatmässigt verkar det vara ett erkänt faktum att vi får mer av det vi fokuserar på, så om vi väljer att förbanna mörkret, det vill säga fokusera på mörkret, så kommer vi att få mer mörker i vårt liv. Fokuserar vi däremot på ljuset, ja då får vi mer av det.

En av mina favorithistorier handlar om en munk som sitter vid sidan av en väg mellan två städer. En man kommer gående längs vägen och frågar munken; "Hur är människorna i staden jag är på väg till?" Munken svarar med en fråga "Hur var människorna i staden du kommer ifrån?", varpå mannen i sin tur säger "de var lömska typer som inte gick att lita på, otrevliga och fåordiga". Munkens svar blir då; "du kommer att finna att människorna i nästa stad är likadana". 

En stund senare kommer en kvinna gående längs vägen i samma riktning som mannen. Hon ställer samma fråga till munken om människorna i staden också hon är på väg till och munken svarar med samma motfråga. Kvinnans säger då "de var varmhjärtade och goda människor som tyckte om att samtala och skoja om livet". Munkens svar blir då "du kommer att finna att människorna i nästa stad är likadana". 

Avslutningsvis hälsoaspekten, min goda vän Ola Wallström bland många andra föreläser om vikten av goda vibrationer. När vi förbannar saker skapar vi en vibration inom oss själva som jag är övertygad om på många sätt är skadlig för oss, när vi istället tänder ljuset skapar vi en annan vibration, en betydligt mer stärkande och positiv sådan.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.