Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Varje morgon på väg till jobbet har jag det senaste året passerat en byggarbetsplats där de bygger ett flervåningshus som ska husera lägenheter för människor över 70 år som vill bo i egen lägenhet men ändå ha nära till hjälp och service när det behövs.

Av detta bygge kan jag konstatera två saker; 1: Antalet människor över 70 år ökar 2: En hållfast bygge börjar med grunden först

Så veckans ledarskaptips handlar om hur du skapar stadiga grunder på olika sätt i ditt ledarskap (hur du tar hand om din hälsa för att öka chansen att bli över 70 år tar vi en annan gång...).

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Vill du ge bort en kurs i LEDARSKAPSSKOLAN till någon annan? Be dem ange koden GIVANDE när de anmäler sig så ger vi dem under december 25% rabatt på kursavgiften.

Vad varje ledare och byggarbetare bör tänka på...

Precis som ett flervåningshus börjar med en stadig grund har du mycket att vinna på att skapa stadiga grunder i ditt ledarskap.

Det fascinerar mig att vi byggen av flervåningshus så det går det ofta flera månader av tid åt till att förbereda och bygga grunden, sedan skjuter själva våningshuset upp i relativt hög fart när grunden väl är klar.

På samma sätt tror jag att du har mycket effektivitet att vinna i ditt ledarskap genom att ägna ordentligt med tid till att bygga grunden innan du skapar det som sedan kommer att synas, i husfallet våningarna, i ditt ledarskap en produkt, en tjänst eller någon annan form av resultat.

Jag kommer osökt på fyra exempel där en god grund gör stor skillnad i ett gott ledarskap, kanske har du fler exempel:

1. Möten med ditt team

Här utgörs grunden av att fråga dig själv vad syftet med mötet är. Jag har upplevt alltför många energislösande möten som saknar ett klart, och kommunicerat, syfte. 

Läs mer om effektiva möten: http://www.altaleda.se/ledarskapstips/nr22/

2. Samtal om svåra saker

När du ska ha ett samtal om en svår sak, exempelvis andedräkt som luktar alkohol, förargelseväckande beteende, uppsägning, så är det en klok grund att börja med att klargöra intentionen med mötet, vad vill du uppnå med mötet? Vad är den bästa möjliga utkomsten?

Läs mer om samtal om svåra saker: http://www.altaleda.se/ledarskapstips/nr29/

3. Ditt team

Grunden i ett team utgörs i mångt och mycket av dess värderingar och kvaliteten på dess relationer. Värderingarna kan du komma åt genom att helt enkelt samtala om dem eller genom att skapa ett gruppkontrakt, d v s vad vill vi ha för riktlinjer för hur vi ska bete oss mot varandra i teamet, vilka beteenden tycker vi är ok, vilka är det inte.

Läs mer om värdebaserat ledarskap: http://www.altaleda.se/ledarskap/2011/nr6/vardebaserat-ledarskap/

4. Ditt ledarskap

Vad är din vision med ditt ledarkap? Vad är din mission som ledare? Grunden här handlar mycket om att vara tydligt med hur ditt ledarskap passar in i det stora hela, vad vill du att människor ska säga om dig som ledare när du är klar med ditt verk vid livets slut? Varför är du ledare? Vad vill du stå för som ledare.

Läs mer om vision och den större bilden: http://www.altaleda.se/motivation/den-stora-bilden/

Ovanstående är ibland att betrakta som stora frågor, men jag är övertygad om att om vi tar oss tiden att bygga en stadig grund så skapar vi våra resultat mycket mer effektivt och de står sig dessutom betydligt bättre mot omvärldens väder och vind.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.