Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Denna vecka kommer ledarskapstipset på onsdag morgon istället för tisdag morgon, på grund av att jag reser och håller utbildning (Slovakien förra veckan, Holland och Tyskland denna vecka). Därför tog jag ledigt med barnen igår, vilket gjorde att det inte blev något skrivande då. 

Så för veckans tema valde jag mellan balans i livet eller att göra/tänka annorlunda. Jag valde att skriva om hur vi kan stimulera annorlunda tänkande, har du istället ett brinnande intresse för balans i livet finns det som en del i vår distanskurs Leda sig själv som ingår i LEDARSKAPSSKOLAN. 

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Effekten av att göra en liten sak annorlunda...

Sitter på flyget till Amsterdam för att besöka en skola där, THNK, som utbildar kring ledarskap och innovation, så vad passar bättre än att dela med mig av något av det jag lärt mig under 20 års tid kring att tänka annorlunda i ditt ledarskap?

För ett antal år sedan blev ordet neurobics på modet som, istället för aerobics som handlar om att träna sin syreupptagningsförmåga, handlade om att motionera sitt nervsystem. 
 
Vi som var med då fick en uppsjö med olika tips som innefattade att göra små saker annorlunda i vardagen för att hålla tankebanorna i trim, som att när du tar på dig underkläder eller byxor på morgonen börja med det ben du vanligen inte börjar med, att borsta tänderna med fel hand, att duscha med ljuset släckt eller att ta en annorlunda väg till jobbet. 
 
På mitt föregående gym fanns en affisch på väggen med en bild av en åsna som gick runt i cirklar runt en brunn. Åsnan bar en sele som var kopplad till en träkonstruktion som i sin tur drev en pumpanordning som drog upp vatten ur brunnen. Åsnan hade trampat upp en djup stig där den hade gått, runt, runt och runt brunnen i nästintill eviga cirklar. Längst ner på affischen stod: "Att göra saker på samma sätt och förvänta sig ett annorlunda resultat, är definitionen av galenskap".
 
Oavsett om du väljer neurobics eller något annat som ditt hjälpmedel för att stimulera annorlunda tänkande, så är jag övertygad om det stora värdet att som ledare stimulera sig själv till åtminstone göra ett besök utanför de invanda hjulspåren. 
 
Under en kurs jag höll för en tid sedan så samtalade jag och deltagarna en hel del om hur små förändringar kan få stor effekt. När deltagarna berättade om vad de använt i vardagen av det vi gjorde vid det föregående kurstillfället så sa en kvinna nästan ursäktande att hon inte gjort så mycket, hon hade bara ändrat en liten sak i sitt sätt att hälsa på människor. 
 
Då sa en annan kvinnlig deltagare i gruppen som jobbade i ett annat land i en helt annan del av den stora organisationen med tusentals anställda, att en av hennes kollegor, som inte var på kursen hade berättat om hur mycket den första kvinnans ändrade förhållningssätt hade betytt för kollegan personligen i dennes jobb. 
 
Så små ändringar kan få stora effekter som färdas ut likt ringar på vattnet. Jag tänker att vid många tillfällen är vi omedvetna om vad dessa ringar får för effekt på andra människors liv, medan kvinnan i exemplet här hade förmånen att få feedback om effekten av sina ringar (och hon sken för övrigt som en sol resten av kursen). 
 
En av mina favoritmetaforer att använda på de kurser jag håller är bilden av ett jättelikt fraktfartyg. Om det vill ändra sin slutdestination så vänder det inte 90 grader på en femöring. Det gör istället en minimal korrigering ute till havs som till en början är näst intill osynlig, men som över tid växer sig till en större avvikelse från den ursprungliga kursen och som tar fartyget till en helt ny destination. 
 
Så veckans tips, stimulera annorlunda tänkande genom att motionera nervsystemet och om du vill ändra något i ditt arbete, ledarskap eller liv, börja göra en liten sak annorlunda.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.