Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Den senaste tiden har vi arbetat med att lägga till ett par nya moduler i våra distanskurser på LEDARSKAPSSKOLAN, bland annat på teman som skam, rollen som chef och prestationsångest. Dessa läggs till de närmaste veckorna och alla som börjar studera nu får dessa utan extra kostnad då.
 
Familjens bil behövde förra veckan lite kärlek och omvårdnad, och besöket på bilverkstaden inspirerade detta ledarskapstips som knyter an till det som kan bli följden av bland annat prestationsångest, att vi fastnar i mycket tankar, men lite eller ingen handling.
 
Bruce Wayne (Batman/Läderlappen) yttrar i filmen "The Dark Knight Returns" orden som är minst lika sanna när det gäller ledarskap: "det är inte vem jag är bakom masken, utan mina handlingar som definierar mig". Så temat för dagen är alltså att gå i aktion.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

"Undra inte nu, bara kör, kör!"

Orden är min bilmekanikers efter att jag lämnat in bilen med en mystisk oljeläcka. Han undersökte bilen, skruvade åt en lös skruv och försäkrade mig om att det inte var något fel på bilen i övrigt. Just som jag var på väg ut genom dörren yttrade han de bevingade orden "undra inte nu, bara kör, kör".
 
Ibland kommer jag på mig själv att tänka för mycket. Att försöka lista ut saker i förväg istället för att bara leva eller att bara prova. En av min lärare, Jim Rohn, hävdade bestämt att vägen till framgång i livet, och i ledarskapet, handlade om att släppa frågan om varför. 
 
Med risk för att reta upp några av våra värdefulla forskare och analytiker, menade han att vissa människor spenderar mycket energi på att fråga sig varför solen går upp i öst och ner i väst. Han menade att visdomen låg i att bara låta det vara som det är, att inte överanalysera varför något sker, utan bara konstatera att det sker och sedan göra det bästa av situationen.
 
Ett av mina favoritordspråk är det kinesiska "den som funderar för mycket på nästa steg, kommer att tillbringa livet på ett ben".
 
En situation som särskilt sätter detta på sin spets är när vi ska fatta beslut. Vi önskar oss förmågan att fatta kloka beslut. Vad vi ibland glömmer är att förmågan att fatta kloka beslut ofta kommer av erfarenhet, och erfarenhet det får vi oftast av att fatta korkade, eller låt oss säga mindre kloka, beslut.
 
Det är ofta bättre att fatta något beslut, än inget alls (som visserligen också är en form av beslut). Det är ofta bättre att göra något, än att inte göra något alls. Då bryter vi dödläget, sätter fart på energin och skapar förutsättningarna för framgång, utveckling och lärande.
 
Så dagens tips är att rota lite i den mentala garderoben och se vad det är för beslut du skjutit på, eller var det är för aktion som du skjutit framför dig medan du fastnat i överdriven tankeverksamhet. 
 
En annan av mina lärare, Harv Eker, sa att vår hjärnas viktigaste arbetsuppgift är att trygga vår överlevnad, att förutse risker och ibland gör den jobbet lite för bra och håller oss lite för trygga om vi inte ger den tydliga instruktioner.
 
Som Nadine Stair sägs ha sagt i sina välciterade ord när hon var 85 år gammal: "om jag hade livet att leva igen skulle jag våga göra fler misstag nästa gång", "jag skulle ta fler chanser", "jag skulle troligen har fler faktiska problem, men jag skulle ha färre inbillade sådana".
 
Så sätt fart med det du skjutit upp eller tvekat om, och undra inte nu, bara kör, kör!

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.