Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Av de filmer som jag spelat in och lagt upp på t ex YouTube fascineras jag av att en de mest sedda är en äldre film med halvdan ljus- och ljudkvalitet. 

Vad den handlar om? Kommunikation. Detta återkommande och ständight aktuella ämne som är grunden i ett gott ledarskap. 

Vill du se filmen, så heter den Framgångsrik kommunikation i ditt ledarskap.

Vill du läsa mer om kommunikation så skriver jag denna vecka om hur du är tydlig i din kommunikation utan att bli vare sig passiv eller aggressiv, vilket är lätt hänt, utan istället uppnår assertivitet.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Hur du kommunicerar så att ditt budskap når fram

I åratal har jag kämpat med att översätta det engelska ordet "assertive" till svenska, utan att hitta ett riktigt bra svenskt ord. Det har antingen varit "självhävdelse" eller "tydlighet" som varit förslagen till översättningar och inget av orden träffar helt rätt för detta ack så viktiga ord när det gäller ledarskap och kommunikation.

Nu läser jag att ordet "assertivitet" blivit ett allt vanligare låneord. En definition av assertivitet är  "en rak och öppen kommunikation av dina känslor, tankar, behov eller önskemål med respekt för dig själv och den andra personen i interaktionen."

Om vi tänker oss vår kommunikation som en gungbräda när vi vill nå fram till andra personer med ett budskap så kan vår kommunikation antingen vara passiv (ger ingen effekt på gungbrädan), assertiv (den balanserade mittendelen av gungbrädan) eller aggressiv (väger för tungt så att gungbrädan är rotad i marken.
 
Om vår kommunikation är passiv i interaktionen med andra människor så är vårt budskap för mesigt framfört, det får ingen effekt. Till exempel; "Jag undrar, om vi kanske, skulle kunna tänka oss, om det passar för alla, och ingen misstycker, att eventuellt börja källsortera här på kontoret".
 
När vi vill komma undan passitiviteten och istället få lite stuns i vårt budskap är det lätt hänt att vi tar i för mycket och uppfattas som aggressiva istället. Till exempel; "Vad håller du på med?! Slänger du plast i soporna?! Fattar du inte att det går att återvinna?! Vuxna människa, du borde veta bättre!"
 
En assertiv kommunikation i samma situation skulle istället kunna låta åt det här hållet "Jag såg en dokumentär nyligen om ett plastberg med plastpåsar och annat som flyter omkring ute i Atlanten. Jag vill inte bidra till det och undrar om du vill hjälpa mig att källsortera här på kontoret?"
 
Sedan handlar assertivitet inte bara om orden vi väljer, det handlar lika mycket, eller mer, om den icke-verbala kommunikationen också. 
 
Ögonen; att titta ner i golvet medan man pratar upplevs lätt som passivt, medan ögonkontakt skapar möjlighet för assertivitet. 
 
Kropphållningen; är du hopsjunken och passiv, spänd, ryckig och aggresiv eller rakryggad, upprätt och assertiv?
 
Händerna; är de stilla vid sidan eller arbetar de för att ge mer tyngd åt ditt budskap utan att bli hotfulla med slagliknande rörelser?
 
Tonläget; vek röst som brister eller stadigt röstläge med inlevelse.
 
Hur vet du när du är antingen passiv, assertiv eller aggressiv?
 
Jag kan komma på två sätt på rak arm.
 
För det första, slå på ditt tredje öga och notera vad din kommunikation får för effekt på din omgivning. Ibland kommunicerar vi utan att vara uppmärksamma på effekten vi skapar. Notera kroppsspråket hos dem du kommunicerar med, det kommer att ge dig en hel del information om var på gungbrädan du befinner dig.
 
För det andra, i denna tid av bärbara videokameror (läs; mobiltelefoner etc), har du inga ursäkter för att inte spela in dig själv. Stäng in dig i ett rum och prata i 1-2 minuter om något som är viktigt för dig, som om du pratade till andra människor, medan du spelar in det hela. Det kan kännas en smula obekvämt, men att se sig själv på film ger ofta en rik flod av insikter. 
 
Jag minns när jag studerade till lärare och vi som en del av utbildningen skulle lära oss att bli skidlärare. Vi blev filmade medan vi körde en storslalombana. När jag körde i banan kände jag mig som värsta utförsåkar-esset med dynamiska knärörelser och följsamma kroppsrörelser i hög fart. När jag såg filmen efteråt undrade jag vem den där typen var som såg helt stel ut och mer eller mindre plogade sig nerför banan - till råga på allt hade han samma kläder och skidor på sig som jag själv. Den filmen gav mig många insikter som utvecklade mig som skidåkare, och lärare. 
 
Så var uppmärksam på om din kommunikation är passiv, assertiv eller aggresiv, och ta chansen att spela in dig själv - du behöver inte visa det för någon annan, men för dig själv kan det vara guld värt.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.