Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Ibland går det lätt i livet och i ledarskapet, och ibland tar det emot desto mer.

Som den framgångsrike tränare Vince Lombardi sa (fritt översatt): "Det handlar inte om huruvida du faller, det handlar om huruvida du ställer dig upp igen". Att leda sig själv både i framgång och motgång är en viktig del av ett gott ledarskap och där vill jag tipsa om distanskursen Leda sig själv i LEDARSKAPSSKOLAN som är populär bland deltagarna. 

På temat motgångar skriver jag därför denna vecka några tips om hur du hanterar motgångar i ditt ledarskap.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

I motgången föds de nya möjligheterna

Det finns otaliga citat och talesätt om motgångar, här är en av mina personliga favoriter som inledning på detta ledarskapstips:

"När det blåser motvind bygger vissa vindskydd, andra bygger väderkvarnar" (Ordspråk)

När jag tidigare studerade psykosyntes (ofta kallad en praktisk psykologi med själ) så fanns ett synsätt som handlade om att ett ekollon som låg där på marken kunde ligga där av två anledningar. Antingen för att det hade blåst ner eller för att det låg där för att starta en ny ek. 

Att hålla både dessa perspektiv i en motgång tror jag är nyckeln till att hantera motgångar på bästa möjliga sätt, att erkänna det jobbiga, motgången, att kanske uppleva sig som nedblåst, men också att hålla det andra perspektivet, möjligheten som det innebär.

Det hänger också samman med en annat talesätt/citat som jag i skrivande stund inte minns ursprunget till, men det säger i alla fall att det finns två frågor vi behöver ställa oss. När livet känns enkelt, fråga dig själv "hur kan jag hjälpa till här?", när livet känns svårt, fråga dig själv "vad kan jag lära mig här?".

I den utmärkta inspirationsboken "Varför växer gräset?" finns en historia om en bonde vars häst springer bort och genom historien spelar ordet "kanske" en avgörande roll. Det handlar som jag ser det om att inte vara för snabb med att tolka en händelse som positiv eller negativ, som en framgång eller en motgång, utan att istället säga oss själva "kanske". Att hålla alternativen öppna.

I mitt eget liv har några av de som jag upplevt som riktiga tunga motgångar i stunden, med lite tids perspektiv visat sig vara en gåva i förklädnad. När händelsen får sin plats i det större sammanhanget av livet så visar det sig att några av mina jobbigaste motgångar också innehöll de mest värdefulla lärdomarna eller hade inom sig dörrarna till nya möjligheterna som jag annars hade missat.

På temat böcker, skaffa dig ett motgångsbibliotek. Det kan innehålla både böcker, men också CD-skivor, MP3-filer, spellistor på YouTube, citat på väggen på jobbet. Alldeles oavsett vad det är se till att fylla det med de där guldkornen som verkligen lyfter och inspirerar dig, som påminner dig om det som är viktigt och vart du är på väg.

Jag avslutar med vad Henry Ford sa: "Hinder är de där läskiga sakerna som du ser när du tar ögonen från ditt mål". Ett inbjudande livsmål eller en vision med dragningskraft är också ovärderliga att påminna sig om i tider av motgång. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.