Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

I veckan som gick hade jag förmånen att resa till Tyskland och hålla en utbildning om konflikter för en grupp människor från nio olika länder. 

Jag tycker det är spännande att jobba med människor från olika länder och med ämnet konflikter. Vi använde oss av kartläggningen SDI®, Strength Deployment Inventory®, som gav ett gemensamt språk för att tala om våra drivkrafter och om vårt beteende i konflikter.

Vill i sammanhanget passa på att tipsa om att du kan boka en SDI-utbildning som en av de föreläsningar jag erbjuder

I denna veckas ledarskapstips skriver jag därför, utifrån den gångna veckans erfarenheter, om ett av mina bästa tips för att hantera konflikter.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Tre sekunder som kan göra hela skillnaden

Ett allmänt omnämnt knep för att intensifiera en orgasm är att hålla sig lite längre, att inte ge efter för den första impulsen, utan hejda sig något eller flera ögonblick.

Samma knep visar det sig är minst lika effektivt när det gäller konflikter. I fallet konflikter vill vi ju troligen inte intensifiera konflikten utan istället det rakt motsatta, att få konflikten att ha mindre energi, att avta i styrka.

Om du i konfliktsituationen kan ge dig själv de tre sekunder som bland annat Deepak Chopra, indisk-amerikansk läkare och bästsäljande författare, talar om mellan impulsen (känslan, förnimmelsen eller tanken) och aktionen så är mycket vunnet. Det är oftast när vi handlar reflexmässigt i konflikter utan de där tre sekunderna mellan impulsen och handlingen som vi hamnar i problem.

För att sätta detta i perspektiv behöver vi definiera vad den konflikt är. Jag tycker om att använda synsättet som SDI bjuder på, det vill säga att konflikt är ett upplevt hot mot ens självkänsla, eller rättare sagt ett hot mot ens förmåga att skapa en god självkänsla. 

Det är när det blir personligt som det är en konflikt, när vi upplever det där hotet mot de grundläggande värderingar som tillåter oss att må bra med oss själva, annars är det "bara" en meningsskiljaktighet eller ett motstånd.

Så när hotet uppstår kan vi välja att reagera ögonblickligen, eller så kan vi som ledare skapa det där mikrokosmoset på tre sekunder som kan göra all skillnad i världen för om du väljer ett agerande som förvärrar konflikten eller om du hinner frigöra dig från den första tanken, känslan eller förnimmelsen och välja en annan, mer konstruktiv respons.

Så nästa gång du känner av en konflikt, när det blir personligt för dig, gör något, nästan vad som helst, för att bryta din vanemässiga respons. Harkla dig eller småhosta några sekunder så att du hinner tänka till eller återfå den känslomässiga balansen. Be om ett glas vatten, rota lite i dina papper under tystnad, låtsas knyta skosnöret.

Skapa din tre sekunders mikropaus för att skapa utrymmet där du kan välja ett mer konstruktivt konfliktbeteende och lämna intensifieringen till orgasmerna istället.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.