Veckans Ledarskapstips

Ledarskapsutbildning som du aldrig upplevt den förut

"Jag vill tacka för en väldigt annorlunda men fantastiskt intressant upplevelse. Jag fick nya perspektiv hur en grupp kan fungera i olika miljöer och forum."
(Patrik B gick sin UGL 3 februari 2014).

Här hittar du det samlade UGL-utbudet med nära 150 kursstarter över hela Sverige, från Abisko i norr till Skanör i söder.
Läs mer om vad du som ledare lär dig på en UGL-kurs, kring grupprocesser, ditt ledarskap och din förståelse för hur du fungerar. Denna upplevelsebaserad kurs ger dig självupplevda erfarenheter.


Hur skapar man lyckliga medarbetare?

Det finns framgångsrika entreprenörer som har en tanke om att medarbetare som är lyckliga på sin arbetsplats, skapar mer effektiva, mer kreativa och mer produktiva företag. Och de verkar ha hittat ett guldkorn.

"Det är ingen som säger hur länge vi ska stanna på kvällen. Vi stannar för kärleks skull."

Orden är från en av medarbetarna på Ricardos Semlers företag där medarbetarna själva sätter upp sina mål, arbetstider och t o m lön. VD:n själv syns sällan till på kontoret, han har full tillit till att medarbetarna gör sitt allra bästa, utan att han behöver kontrollera dem.

Har du funderat över hur just du kan göra dina medarbetare lite lyckligare? Här är några idéer.

Så blir dina medarbetare lyckliga

 1. Självstyrande
  Medarbetarna är inte del i ett större sammanhang. De är sammanhanget. De är företaget. De får och tar ansvar. De lägger upp sitt arbete och sin lön. De driver vidare företaget i samma anda och filosofi utan att vd:n behöver närvara.

  Blir det en vinst i företaget så får medarbetarna del av vinsten. Alla får lika mycket. Oavsett vad de har för position.

  Vem tänker såhär: Ricardo Semler, Semco

 2. Ta reda på motivationen, hos dig och andra
  Vad är det som driver dig, vad är din ambition?
  Är du engagerad, kommer det smitta av sig på din omgivning.
  Ta också reda på detsamma hos dina medarbetare och kollegor. Fråga.
  För att medarbetarna ska kunna arbeta utifrån deras motivationsfaktorer och deras ambition inom organisationen, är det viktigt att utforma deras arbetsuppgifter kring dessa drivkrafter. Detta ger kraft och engagemang som gör att ni tillsammans kan utföra stordåd.

  Vem tänker såhär: Richard Branson, Virgin

 3. Anställ bra människor och lämna dem ifred
  "Jag hatar konceptet med att hantera människor. Jag gillar inte när andra säger åt mig vad jag ska göra, så jag kan inte heller tala om för andra vad de ska göra. Jag försöker medvetet anställa personer som verkligen är självmotiverade och bra på det de gör, och sen lämnar jag dem ifred".

  När det är riktigt fint surfväder, bjuder han även med medarbetare att komma ut och surfa med honom utanför hans hus vid kusten.

  Vem tänker såhär: Yvon Chouinard, Patagonia.

   

Mer i samma ämne

How employee freedom delivers better business (CNN om Google och SAS)
Wise Happiness 2014 - en undersökning om vad som driver lycka (Wisegroups Happiness Rapport 2014)
Lycklig lönsamhet (synopsis av boken "Lycklig lönsamhet. Om att bygga stark företagskultur" av Marie Alani & Helena Timander )
Creating Sustainable performance (Harvard)

Källor

Lyckat ledarskap (Videoklipp på UR, 50 minuter) om Ricardo Semler, Semco ( Se den nu. Den är bara tillgänglig på URs hemsida t o m 16 februrari 2014).
The way I work ( Inc Magazine. "The Way I Work: Yvon Chouinard, Patagonia")
Business lessons from a mega-entrepreneur , Richard Branson

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.