Veckans Ledarskapstips

"Bättre ledare, pappa och man"

Ibland får vi såna där utvärderingar, som värmer hjärtat lite extra.

Som den här, som vi rotade fram ur arkivet:

"Den bästa kurs jag varit på.
Jag fick en ny syn på hur viktigt det är med olika personligheter i en grupp. Jag tror att jag blivit en bättre ledare, pappa och man".
(Lars B deltog i UGL kurs 2 maj 2011).

Vill du upptäcka nya delar av dig? Vill du uppleva hur du agerar i grupp? Vill du veta, på riktigt, hur du upplevs som ledare? UGL, Utveckling av Ledare och Grupp, kan ge dig svaren du söker.

I kalendariet finns närmare 200 UGL-kurser upplagda för hösten 2014 och våren 2015.


Lyckas med personlig förändring i höst

Höst brukar ofta betyda förändringar.

Vi har haft tid på oss att fundera över hur vi egentligen vill ha det, när vi legat i hängmattan under semestern.

Vi har kanske funderat på allt det där som man skulle vilja göra mer eller ha tid för, när vi under lata sommardagar fått en chans att hinna känna efter eller reflektera över livet. 

Så lyckas du med personlig förändring

 1. En sak i taget

  När vi bestämmer oss för att göra förändringar, så känns det där Berget av Förändring, så himla stort att ta sig över.Vi kan inte ta oss an hela förändringsprojektet med hull och hår. Det gäller att prioritera. Vad är viktigast att förändra för mig och Varför? Är det en rutin som behöver fungera bättre? Är det mitt förhållningssätt till omgivningen? Är det mina tankebanor som behöver hitta nya, bättre vägar?

  Vi har alla förbättringspotential inom många personliga områden. Men fundera över vilket som skulle göra störst skillnad i just ditt liv.

  Koncentrera dig på att förändra den viktigaste saken, så kommer de andra att följa med så småningom, ibland helt automatisk, ibland får du själv dra med dem på vägen varefter.

 2. Är det verkligen jag som vill förändra?

  Bara för att du läst en tänkvärd artikel med tips om hur man bäst tar sig an sin planering, kommer igång med sin meditation eller uttrycker mer makt genom sitt kroppsspråk, så behöver du stanna upp och fundera- är det just det DU borde göra? Är det vad du känner dig dragen till?

  Personlig förändring innebär mycket arbete för att skapa nya rutiner, nya tankegångar i hjärnans vindlingar, för att det nya så småningom ska kännas hemtamt, naturligt och spontant. Så viljan måste finnas där. Det är Passionen och Viljan som ser till att du håller dig på banan med dina nya rutiner.

  Lär dig att sålla. Läs artiklar eller ta andras tips med ro och tacka även nej ibland. " Det där kanske passar andra, men inte mig. Tack, men nej tack". 

 3. Skoskav

  Precis som det kan kännas jobbigt att gå in ett par nya skor, med både skoskav och blåsor så kan förändringar kännas jobbiga, obehagliga och skava rejält både i själen eller i relationen med dina närmaste.

  Men här kommer det fiffiga: Dina nya skor kommer att kännas precis lika sköna som dina gamla sneakers när du väl gått i dem en stund.

  Det skaver lite att börja tänka och agera på nya sätt, men du vänjer dig och snart kan du inte förstå varför du nöjde dig med de där tankegångarna som var nötta och inte passade dig längre...
  Din omgivning kommer att acceptera ditt nya sätt att vara, agera eller tänka så småningom. 

 4. Alla är barn i början

  Om du byter bransch, provar nya områden eller utmanar dig själv på fritiden, så ha lite överseende med dig själv. Du är nybörjare. Du kan inte bara fortsätta där du var innan.
  Du kommer att ramla dit ibland. Förlåt dig själv. Ta nya tag.

  Det är ungefär som när man rider. Börjar hästen dra lite åt höger, ja då för man tygeln tydligare åt vänster för att komma upp på stigen igen. Inte bannar man sig själv eller hästen för att vara dumma och inte förstå. Nya tag, ny ledning, nu försöker vi igen. 

 5. Du är den du borde lita allra mest till

  Om du sätter ett mål, se till att det målet känns rimligt för dig. Se till att du blir din egen allra bästa vän. Den där som aldrig sviker. Som håller vad den lovar. Sänk hellre ambitionerna en aning.

  Istället för att du säger att du ska träna fem dar i veckan, säg att du ska klä på dig träningskläderna 2 dar i veckan. Kloka ord från Lena Thurang, på Corax Leadership.

  Det är ett mål du kan hålla, utan att göra dig själv besviken. Sen när du har de där träningskläderna på dig, så kanske det känns fånigt att sitta i soffan och äta glass, kanske kommer du iväg och tränar, kanske inte - men du har iallafall hedrat ditt löfte till dig själv. Träningskläderna sitter ju på...

 

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.