Veckans Ledarskapstips

Känner du dig själv som ledare och gruppmedlem?

"Den gav mig riktigt bra insikt i hur jag uppfattas som person och många verktyg att arbeta vidare med på hemmaplan i de olika grupperna där jag är både ledare och gruppmedlem. Utbildningen har gett mig mer självförtroende när jag kliver in i en ny grupp."

(Ulrika N, gick sin UGL den 4 november 2013)

Vill du uppleva, upptäcka och utveckla dig som ledare är UGL kursen för dig.
Nu finns över 200 UGL-kurser upplagda i kalendariet.


Semesterhjärna är ett sundhetstecken

Efter långa, sköna semesterveckor kommer här tipsen för att komma igång på jobbet igen:

Genom att strukturera upp de första veckorna, prioritera rätt och inte lyssna till gnäll, kommer du snabbt upp på banan.

Tips för en effektiv jobbstart

Börja mitt i veckan
Börja en tisdag eller onsdag, så känns första jobbveckan lite kortare.

Prioritera
Vilka mail är viktigast? Vilka uppgifter? Finns det några uppgifter som ska delegeras eller mail som ska vidarebefordras för att uppgiften hör hemma hos någon annan? Vad är bråttom och vad kan vänta?

Om jag lägger ned tid och kraft på att slutföra en uppgift, måste jag först utvärdera om denna uppgift är viktig för slutresultatet/kunden/målet eller inte. Ofta tenderar vi att lägga tid på sådant som är bråttom, oavsett om det är viktigt eller inte.

Rangordna och beta av det som är:

1. Viktigt och bråttom.

2. Viktigt, men inte så bråttom.

3. Inte så viktigt, men bråttom.

4.Inte så viktigt och inte så bråttom.

I vissa fall kan nummer 4 strykas, om insatsen inte bidrar till ett bättre slutresultat eller en bättre kundupplevelse.

Mötesfritt
Försök att hålla åtminstone den första veckan mötesfri. Är du ledare behöver du säkerligen göra avstämningar med din personal, men håll dem korta och med mycket fokus så att det mest väsentliga snabbt blir avklarat.

Tänk på att även ge dina medarbetare en chans att landa i sitt jobb igen och boka inte upp dem de första dagarna, om det inte är helt nödvändigt.

Starta upp långsamt och sänk kraven
Kanske har du glömt både inloggningsuppgifter och pin-kod till telefonen, samt alla lösenord för webbverktygen du använder?

Ingen fara, det är ett sundhetstecken på att du lyckats släppa tankarna på jobbet under semestern. Hjärnan behöver tid på sig att varva upp igen och du kan inte vara lika effektiv och strukturerad som innan du gick på semester. Det är ok att skylla på "semesterhjärna" de första dagarna.

Många pauser
Många korta pauser under hela arbetsdagen botar eventuell trötthet och jetlag. Man behöver inte åka utomlands för att få jetlag, det räcker med en rejäl tidsskillnad av att plötsligt kliva upp 3 timmar tidigare om morgnarna, för att drabbas av detta tillstånd. Det sägs att det tar en dags anpassning för varje timme man förskjutit.

Lyssna inte på gnäll
På en arbetsplats finns det ofta gnällspikar som himlar med ögonen och suckar över vad tråkigt det är att börja jobba igen. Försök slå dövörat till.

Känner du däremot igen dig i känslan och inte känner att du är motiverad att börja arbetet igen- reflektera över vad det är med just din situation som kan förbättras. Försök se på det konstruktivt: Vad kan du göra idag, för att förbättra din arbetssituation under hösten?

Mer inför en fokuserad, fartfylld höst:

Viktiga frågor för personlig tillväxt

Kan du sudda i Att-Göra-listorna?

Vilka inre energislukare har du skapat? Vilka inre energislukare har du skapat? 

 

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.