Veckans Ledarskapstips

Skapa bättre relationer

"Riktigt bra och intressant. Markus verkar genuint intresserad av sina medmänniskors bättrande."
(Deltagare på föreläsning om ledarskap)

Markus Amanto är en erfaren utbildare och föreläsare som håller föreläsningar som är interaktiva och engagerande, som varvar humor med allvar och som förmedlar kunskap och metoder som går att omsätta direkt i vardagen, med exempel tagna av egna och andras erfarenheter. 

Läs mer om Markus Amanto och vad du kan få uppleva under en föreläsning.


Skapa förutsättningar istället för att leverera färdiga lösningar

- Tänk dig en by vid havet fylld med hungriga människor. Om du ger dig ut och fångar fisk som du sedan ger åt dem, så har de mat för dagen. Om du istället lär dem att fiska så har de mat för livet, menar Markus när han här delar med sig av sina erfarenheter kring ledarskap;

Många ledare fastnar i min erfarenhet i fällan av att ge sina medarbetare fisk, det vill säga färdiga lösningar. Jag tror att det delvis bottnar i att vi får för oss att vi är mer effektiva och spar tid om vi kastar ur oss ett färdigt svar. Istället för att som i alternativ två ta oss tiden att utbilda våra medarbetare vilket ökar deras kompetens och möjliggör att de nästa gång inte behöver komma till dig utan kan ta fram lösningen själva.

Det finns en tredje möjlighet gällande den hungriga byn vid havet och det är här som den verkliga magin sker. Istället för att fånga fisken eller lära byborna att fånga fisken, så skapar vi förutsättningarna för att de själva ska lära sig att fiska. Om vi gör det så ha de både mat för livet och självkänslan av att de klarade av det själva.

Självkänsla är en av de viktigaste tillgångarna i en organisation eller grupp. Om du som ledare kan bidra till att öka dina medarbetares självkänsla kommer du att lägga grunden för en öppnare kommunikation, högre tillit och effektivare konflikthantering.

Du frigör dessutom din egen tid då du stärker dina medarbetares självkänsla och förmåga att hantera problem. Då behöver den inte komma till dig varje gång, sökandes färdiga lösningar. De lär sig att se problem som möjligheter till utveckling och växande. 

Stöd medarbetaren med ett coachande förhållningssätt

Nästa gång en medarbetare kommer till dig sökandes en färdig lösning, tänk efter om det inte är mer effektivt på längre sikt att du tar dig några extra minuter med att stödja din medarbetare i att till exempel:

  • Tydligt definiera problemet (Nu-läge)
  • Klargöra vad de önskar istället (Önskat läge)
  • Se vilka hinder som existerar mellan dessa två
  • Hitta vilka lösningar och resurser som finns tillgängliga för att hantera dessa hinder

Att ställa frågor är ett av ledarens viktigaste verktyg. Använd detta coachande förhållningssätt för att skapa förutsättningar istället för att leverera färdiga lösningar så skapar du nya möjligheter både för dig och dina medarbetare.

Så veckans tips: Ta dig tid att skapa förutsättningar genom att använda utforskande frågor istället för att fastna i att alltid leverera färdiga lösningar.

Källa:

Mer om Markus Amanto och de föreläsningar han håller kring ämnet ledarskap och relationer.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.