Veckans Ledarskapstips

Vad du får ut av utbildningen är upp till dig

Försvarshögskolans utbildningskoncept skapar bra förutsättningar- men det som avgör om UGL-kursen kommer att överträffa dina förväntningar är vad DU tar med dig in i upplevelsen i form av öppenhet, nyfikenhet och mod. 

"Klockren. Bra förutsättningar för upplevelsebaserad inlärning skapades med upplägget, kursmaterialet och handledningen. Resten är upp till dig!"
(Magnus E 13 maj 2013)

Vad vill du lära dig mer om kring ditt ledarskap? Hur brukar du fungera i grupper? Vill du växa? Prova nytt?
Här kan du läsa mer eller hitta UGL-kurser över hela Sverige.


Hantera förändringar eller se på dem från en annan synvinkel

Något inträffar. En förändring som påverkar dig. Något som du kanske i första anblicken bedömer som en negativ händelse. Du kanske förlorar ditt jobb som du haft i många år, du kanske har glidit isär från din äldsta vän som du känt sedan barndomen eller liknande.

Hur går dina tankegångar nu?

Den första tanken är kanske rädsla och smärta. Du förlorar något du håller av. Det gör ont att inte ha det som du är van vid och ditt jobb kanske gav  dig en känsla av stolthet, kompetens, att vara behövd osv, medan vänskapen gav dig känslor av att vara älskad för den du är, att kunna vara öppen, att få råd och stöd.

Nu försvinner alla de där positiva sakerna i ditt liv. Vad tänker du i nästa steg?

"Om du inte gillar någonting, ändra det. Om du inte kan ändra det, förändra sättet du tänker på det - Mary Engelbreit. "

Hur du tänker i nästa steg är avgörande

  • Du kan välja att se på det att du förlorat ditt jobb och vara rädd för att aldrig hitta ett lika bra jobb igen, du upplever att det finns brist på liknande jobb i världen. Du kan välja att se att du förlorat en vän och du är rädd att du inte kommer att uppleva likadan vänskap igen, eller att du känner motvilja till att börja om med en ny vänskap.

  • Du kan sysselsätta din hjärna med att fundera över orättvisan här i världen. Du undrar över varför sådana här saker alltid händer dig. Att du på något vis är förföljd av otur vad gäller jobb eller att du alltid förlorar dem du håller av. 

  • Eller så kan du välja att se på det som att en dörr stängdes och något nytt och gott kommer att komma ut ur det hela. Du kan välja att känna tillit till att det kommer att ordna sig och en ny dörr kommer att öppnas för dig med nya möjligheter, eller nya vänskaper som du inte vet om ännu. Att se det som ett avslutat kapitel och att ett nytt kapitel tar vid.

  • Eller så kan du välja att se på situationen med känslor av tacksamhet. Att ta dig tiden att reflektera över den tid som varit och tacka för att du fått vara delaktig i dessa situationer. Att känna tacksamhet för all den tid du fick med din goda vän och hur ni utvecklats tillsammans. Vara tacksam för allt du och dina kollegor varit med om under dessa år och hur ni vuxit tillsammans genom kriser, konflikter och fartfyllda uppdrag.  

  • Du kan se det som en möjlighet, kanske var det där avskedandet precis det du behövde, för att du skulle få en blåslampa där bak och ta dig samman för att hitta ett arbete där du kommer mer till din rätta. Eller skapa en egen verksamhet kanske till och med.

    Eller kanske var det bra att vänskapen rann ut i sanden, för att du skulle ta dig ur en relation som ni båda växt ur, för att skapa plats för nya relationer där du kan få blomma på nytt, där ingen har fastnat i roller från barndomen och där det finns plats att odla nyupptäckta intressen tillsammans.

  • Eller så kan du reflektera över hur du kan få känna de där känslorna av stolthet, kompetens, öppenhet eller kärlek på andra sätt. Av andra människor. I andra situationer. Genom en ny hobby, genom att vidareutbilda dig, genom att knyta an till nya människor?

Var och en ser på dessa situationer på olika sätt. Och det kanske pendlar lite från dag till dag beroende på dagsformen. 

Men vi vill uppmana dig att ta tillfället i akt och notera vilka känslor som väcks i dig när du är med om en förändring nästa gång. 

Fundera över: Hur kan du välja att se annorlunda på förändringar i ditt ledarskap och ditt liv?

Hur kan du gå från ett problembaserat tänkande fullt av tankar som sätter dig i en offerroll där du tycker synd om dig själv, där det finns rädslor, där du sparkar bakut för att du inte vill- till ett möjlighetsbaserat? Vilka faktiska möjligheter finns det i det här läget?

Det handlar inte om att skyffla oro under mattan, utan att se på den krassa verkligheten såsom den är och göra det bästa möjliga av den.

I de möjlighetsbaserade tankarna finns en stor kraft, i det problembaserade tas det kraft från dig genom ältandet och de oproduktiva tankarna. 

Ofta är det svårt att få helikopterperspektiv på sina egna problem då man är så känslomässigt bunden i dem.
Tänk efter: Hur skulle en vän säga till mig i detta läget? 
Skulle hen verkligen säga: Åh nej, du har förlorat jobbet. Du kommer aldrig att få ett nytt!
Nej knappast.

Var din egen peppande vän, om du inte har möjlighet att få dryfta dina problem med någon utestående just nu. 

Ta kommandot över ditt eget liv och bestäm hur du ska må, oavsett omständigheter. 

"Det viktiga är inte hur man har det, utan hur man tar det" som det var någon klok person som sa en gång.Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.