Veckans Ledarskapstips

Ledarskapsutbildning som du aldrig upplevt den förut


"Jag vill tacka för en väldigt annorlunda men fantastiskt intressant upplevelse. Jag fick nya perspektiv hur en grupp kan fungera i olika miljöer och forum."
(Patrik B gick sin UGL 3 februari 2014)

Här hittar du det samlade UGL-utbudet med nära 150 kursstarter över hela Sverige, från Abisko i norr till Skanör i söder.
Läs mer om vad du som ledare lär dig på en UGL-kurs, kring grupprocesser, ditt ledarskap och din förståelse för hur du fungerar. Denna upplevelsebaserade kurs ger dig självupplevda erfarenheter.


Vilka inre energislukare har du skapat?

Man talar ofta om de yttre energislukarna och då i form av tidstjuvar såsom: mail, sociala media, snicksnackare, möten eller kanske tvätthögarna som ropar när du försöker jobba hemifrån osv. 

Men de inre energislukarna då? De som du tillverkar själv och som slukar såväl energi som fokus. Vilka är de och vad kan du göra åt dem? 

Inre energislukare

 1. Kontrollbehov
  Att ha ett stort kontrollbehov kan bero på många olika saker. Men faktum är att det tar både ditt fokus och av din energi att inte kunna släppa taget om dina medarbetares arbetsuppgifter. Hur ska du få något gjort om du hela tiden hänger över axeln på dina medarbetare?

  Lös såhär:
   Fråga dig själv vad du är rädd ska hända om medarbetaren misslyckas. Öva dig i att delegera och sedan ha tillit till dina medarbetares kompetens. Läs på mer om coachande ledarskap. 

 2. Perfektionism
  Om du ställer höga krav på dig själv och det du levererar leder det ofta till att du lägger ner själ och hjärta på alla dina arbetsuppgifter, lever med ångest för att du aldrig känner dig riktigt klar med en arbetsuppgift ( det finns ju alltid något som du kunde gjort bättre, om bara...) och ribban läggs bara högre och högre för varje gång.  

  Lös såhär: Lär dig att se vilka av arbetsuppgifterna som måste vara "top-notch" och vilka andra som kan vara "good-enough" så lägger du tid på rätt saker. Ta dig en funderare på om perfektionismen bottnar i en låg självkänsla? Eller om det kan vara så att du är utifrånstyrd, dvs att det är viktigare för dig vad andra anser om dig och ditt resultat, än vad du själv anser? 

 3. "Nu-kommer-de-på-att-jag-är-en-bluff-fällan"
  Många chefer har inte den självkänsla som man skulle kunna tänka sig, utan tvärtemot så tror de att ledningen har högre krav på dem än vad de förmås prestera. Att ständigt leva med att överträffa andras förväntningar och att försöka mörka tillkortakommanden leder till ett stort energibortfall.

  Lös såhär: Be om feedback. Ta reda på om det ligger någon sanning i de förväntningar som du upplever. Utbilda dig mer om det är något område du känner dig osäker i. Alla människor dras med osäkerhet, vila i det.   

 4. Olösta konflikter
  Ja, oftast är man väl ändå två parter i en konflikt. Men ta ansvar för din del - och det som gör att din energi går åt till tankar på den andre parten - och lyft upp detta till diskussion.

  Lös såhär: Utforska vilket behov som både du och kollegan vill tillfredsställa genom att agera på detta vis. Vad finns det för möjliga utvägar? Fundera över hur du agerar i en konflikt genom att lära dig mer om konfliktstilar. Ta sedan upp ämnet till samtal och för en mer fredlig samtalston är jag-budskap bra. 

Vidare läsning:
Good Enough- Hur du lär dig att prioritera det som är viktigt och strunta i resten (LedarskapsMagasinet 2011, nr 2)
Hjälp - jag kan inte styra mitt kontrollbehov ( Veckans Ledarskapstips nr 51)
Frihet under ansvar - bort med hängslen och svångrem (Veckans Ledarskapstips nr 50) 
Lyckas med det coachande ledarskapet (Veckans Ledarskapstips nr 34) 
Chefen och Självkänslan (Veckans Ledarskapstips nr 33) 
Fem konflikthanteringsstilar en bra ledare bör känna till (LedarskapsMagasinet 2010, nr 2)
Finta prestationsångesten - om utifrånstyrning (Veckans Ledarskapstips nr 48)  


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.