Veckans Ledarskapstips

Skrönor och myter om UGL

Har du hört om någon som kände någon som inte klarade av sin UGL utan åkte hem gråtande?
Känner du någon bekants moster som sa att UGL var menat att vara nedbrytande för att det trots allt är Försvarets utbildningsmodell? (Tänk morgonrevelj och en furir som skriker åt de meniga).

Inget kunde vara mer fel... Visst, du kan hamna i konflikt med någon under din kursvecka. Du kan bli berörd eller ledsen under en UGL (länk till blogginlägg). Men det kan du i verkliga livet också.
Lär dig mer om UGL-kurser här.


Hjälp- jag kan inte styra mitt kontrollbehov

Är du där och petar i detaljer jämt? Kollar av vad medarbetarna gör, bara för att det kan ju vara så att de håller på och missar något viktigt?

En kontrollerande chef sänder ut negativ energi. Kommentarerna och kontrollerandet av medarbetarna, kan uppfattas som att du egentligen tycker att de är inkompetenta eller rent av att de försöker fuska. De kan känna sig förlöjligade och därmed få sämre självförtroende på jobbet.

Detta kan ge stora konsekvenser inom organisationen. Medarbetarna kanske försöker mörka för dig om de misslyckats, eller smiter undan så fort tillfälle ges. Att hänga med någon som ger kritik oftare än beröm, är liksom inte så kul...

Så hur gör jag för att få en balans i min ledarroll där kontrollbehovet inte får överhanden?

 

Hur du håller i din inre kontrollant

  1. Nästa station: Tillit
    Likt en biljettkontrollant på tåget, utgår kontrollmodellen från att vissa personer kommer att försöka göra fel, fuska och låta andra dra det största arbetslasset/alternativt få städa undan efter andras misstag.

    Varför känner du att du inte kan lita på medarbetarna?
    Utgå ifrån att alla gör sitt allra bästa på sin arbetsplats, utifrån dennes förutsättningar och erfarenheter.

  2. Perfektionismen
    Ibland grundas kontrollbehovet i perfektionism.
    Försök släppa tanken på att bara ditt sätt är det rätta. Ge medarbetarna lite friare tyglar, så kommer de att överraska dig med de mest kreativa ideer du skådat. Saker du aldrig hade kunnat komma på själv.

  3. Få bort dig själv ur ekvationen
    Du vill vara involverad i varje steg i processen. Kanske tror du att du är oumbärlig, eller vill vara det? Genom att göra dig själv oumbärlig, så lägger du dina chefstimmar på fel saker - genom att vara inne och detaljstyra istället för att stå för den stora bilden, visionen och målen.
    Genom att vara med i varje steg, blir det också risk för mycket övertid, till slut är det du som gör allt...

  4. Jobba med din självkänsla
    Du vill inte att dina medarbetare ska misslyckas, för vad säger det om dig som ledare då?
    Att sätta likhetstecken mellan sitt utförda arbete och sitt värde som person är ett tecken på låg självkänsla. I så fall kan det vara läge att jobba med din självkänsla som chef.

  5. Tänk annorlunda
    Det enda du egentligen kan styra är dina tankar. Du kan välja att tänka annorlunda om situationer, om medarbetare och om ditt agerande. Det är dina tankar som skapar morgondagen.

  6. Vänta in din grupp
    Tänker du mycket? Ligger kanske ständigt några processer före alla andra - du har redan listat ut lösningen och är på väg halvvägs till den medan de andra knappt har börjat?
    Ofta är det klokt att vänta in dina medarbetare, tills de själva har kommit på sin egen lösning- även om du tycker att det tar längre tid.

    Du kan nämligen dra i din grupp hur mycket du vill - men om de inte är redo för att ta ett steg, blir det ganska mycket känslan av att dra i en åsna som bestämt sig för att stå kvar. Det är mycket mer motiverande att gå för att man vill, inte för att man måste.

  7. Var närvarande
    Det allra viktigaste rådet har vi sparat till sist: Stanna upp. Öva mindfulness - att vara här och nu. Inte i tankar om gårdagen eller morgondagen. Bara vara.
    Var rädd om dig och din energi.

Källor och vidare läsning:
Ge medarbetarna friare tyglar ( om att lyckas med delegering. Veckans Ledarskapstips nr 50).
Chefen och Självkänslan (Veckans Ledarskapstips nr 33)
Good Enough (om perfektionism. LedarskapsMagasinet 2011, nr 2)
Gör upp med ditt kontrollfreak (Tidningen Chef)
Test: Är din chef ett kontrollfreak? (Shortcut, test av Nina Jansdotter)
Boken Let go! Bli fri från ditt kontrollbehov (av författare Emma Pihl).


 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.