Veckans Ledarskapstips

Utvecklas som ledare i hemmets lugna vrå

Med distansutbildningen LEDARSKAPSSKOLAN kan du studera i din smartphone, i boken, i surfplattan eller på datorn i din egen takt.


Så kommer du i mål

Några vanliga fel människor gör när de missar sina mål är att de tror på ett ungefär att de vet var de ska, de har någon vag formulering av ett mål i sitt huvud, som de kanske tror att de vill nå, men inte riktigt helhjärtat tror på eller brinner för.

Tips för en lyckad målsättning

 1. Sätt ord på ditt mål
  Ta dig tiden att faktiskt formulera; Vilket är ditt viktigaste mål inför våren 2014? Varför? Vad är orsaken till att du valde just detta mål?
  Skriv gärna ner dina tankar varefter.

 2. Känslan av måluppfyllnad
  Hur skulle det kännas att uppnå detta mål? När du tänker dig att du står där denna dag (bestäm ett datum) och faktiskt uppnått målet, hur får det dig att känna?

  Ibland kan du i detta steg upptäcka att känslan inte är tillräckligt stark eller känns blaha. Då väcker målet inte passion och energi. Välj då ett annat mål som känns utmanande, som kommer att ge dig kraft nog att orka dra i uppförsbackarna.

 3. Behovet bakom målet 
  Vad är det verkliga behovet bakom målet?

  Om du vill slå budgeten med hästlängder, ja då kanske det inte är bonusen/pengarna i sig som är det riktiga behovet. Utan vad du tror att du kan använda pengarna till. Kanske en frihet i att slippa oroa sig för räkningarna, friheten att kunna resa eller frihet att kunna tillbringa mer tid hemma med familjen.

  Om målet är att komma med i styrelsen - vad är behovet bakom? Att känna sig sedd, bekräftad, få uppskattning? Att få chans att påverka?
  Ibland kan du i detta steg upptäcka att behovet av exempelvis bekräftelse, kan du få på annat sätt, utan att arbeta dag och natt för att få ingå i styrelsen.
  Då kanske du kan finna andra sätt att söka tillfredsställa de inre behoven genom andra mål.

  Ibland kan du upptäcka att målen du har, har skapats för att tillfredsställa andra, visa dig duglig inför andra eller för att boosta ditt ego genom att lyfta din status. Dessa mål brukar klinga rätt tomma, när man väl uppfyllt dem. Om ingen grattar dig till din styrelsepost, ja hur känns det då? Upptäcker du att du har några av sådana mål listade, kanske du har mer utdelning av att arbeta med självkänslan, för att känna att du inte behöver jämföra dig med andra, utan att du duger precis som du är. 

 4. Hinder 
  Vad är det som hindrar dig från att nå målet? Ofta är det våra inre begränsningar som står i vägen för att nå i mål. Kanske ser vi den långa startsträckan, eller tror oss inte ha tillräcklig kompetens eller resurser. Vi kanske inte ens vet var vi ska börja, så att vi tappar lusten att nå ända fram.

  Vilka är flaskhalsarna? Vad agerar bromskloss? Vem behöver du hjälp av? Vad behöver ändras inom organisationen eller strukturen för att detta ska kunna hända?

 5. Du behöver inte veta vägen 
  Om du har siktet inställt på målet, fylls av passion och energi för att verkligen vilja nå målet och bär målet med dig varje dag, så kommer du att upptäcka tids nog vilket ditt nästa steg ska bestå av. Ta bara ett steg närmare ditt mål varje dag, så kommer du att nästa dag veta vilket steg du ska ta härnäst. Rätt vad det är har du kommit hela vägen fram.

  Ha gärna ditt mål nedskrivet och ta en titt varje dag på lappen, så ser du i varje given situation vad nästa steg bör bli för att gå i rätt riktning.

Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.