Veckans Ledarskapstips

Julhälsning till alla våra prenumeranter

Vi vill passa på att önska er alla en Riktigt God Jul och ett Gott Nytt År såhär dan före dopparedan.
Du missade väl inte vårt blogginlägg förra veckan med tre tips för att bättre kunna leda andra? Det handlar om att få bättre kontakt med sig själv och skapa bättre kontakt med andra


Harmonisk jul med mindfulness

I detta nummer innan jul, vill vi dela med oss av tankarna kring mindfulness, som kan göra underverk för stressade själar. 

Sex tips för en harmonisk jul

 1. Vilken känsla vill du ha i jul?
  Att fokusera på känslan du vill ha i jul, hjälper dig att satsa din tid på rätt aktiviteter och att prioritera bort sådant som bara leder till stress.

  Är det familjegemenskapen som är viktig? Är det känslan av att ha lediga dagar med sovmorgnar som kommer ge dig mest lycka? Är det att träffa släkten som ger dig energi? Är det att få vara på egen hand i naturen? Får du en god känsla av att du äntligen har tid med långa promenader med hunden?

  När du fokuserar på de olika alternativen - vad är det som sticker ut, vilket val göra att det känns bra i hela kroppen?

 2. Sänk ambitionerna och klargör förväntningarna
  Vad är det viktigaste och vad kan vi slopa? Ta också hjälp av de du firar med att sortera bland alla måsten. Vilka förväntningar är realistiska och vilka aktiviteter gör vi bara för att vi "alltid gjort så"? 

 3. Var snäll mot dig själv
  Pausa. Ta en time-out, ta en promenad i naturen. Meditera. Genom att vara snäll mot dig själv, räcker din energi till för både dig och andra.

 4. Oväntad händelse
  Händer något du inte förväntat dig, bestäm dig för om det finns något du kan göra åt det? Kan du inte agera på händelsen, agera istället på känslan omkring händelsen. Kan du tänka annorlunda kring det inträffade? Kan du vila i att det inte blev perfekt, men det duger gott ändå?
 5. Njut
  Ta in julens alla dofter, smaker och syner med alla dina sinnen. Stanna upp en stund. Andas. Var närvarande i samtalen. Lyssna mer än du talar. Njut av maten och av sällskapet.

 6. Tryck på STOP-knappen
  Om du ändå känner dig stressad- använd dig av STOP-regeln: Stanna upp, Ta ett andetag, Observera dina tankar/känslor/kroppsliga förnimmelser, Planera hur du vill gå vidare. 

 

Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! 


Vidare läsning/ Källor:
Närvaro, nyfikenhet och njutning i julestressen? ( Läkare Ola Schenström, mindfulnessinstruktör).
STOP-regeln finns på Mindfulnessbloggens hemsida.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.