Veckans Ledarskapstips

Veckans ledarskapstips #38

Konsten att lyssna

Att vara en god lyssnare är en förutsättning för goda relationer. Markus Amanto blev nyligen intervjuad av Sveriges Radio P1 om konsten att lyssna (30:39 min in i programmet).

Vill du lära dig mer om att skapa bättre relationer och att utveckla ditt ledarskap, finns möjligheten att boka en skräddarsydd föreläsning hos just er.


Sjukskrivningar minskar med bra chef

I tidigare ledarskapstips har vi talat om ledarskapets inverkan på medarbetarnas sjukskrivningstal. Vi fortsätter att lista de ledaregenskaper som behövs för en bättre arbetsmiljö med välmående och engagerade medarbeare.

Vi är dock alla varandras arbetsmiljö- glöm inte det. Det är så lätt att bara tala om hur chefen ska vara, men lika viktigt är det hur medarbetarna bemöter varandra sinsemellan. Du som chef kan visa vägen och sätta färdriktningen.

En bra ledare och chef

 1. Verkar för en god kommunikation
  En god ledare har respekt för sina kollegor och medarbetare, vilket märks i kommunikationen med dem. Vidare är ledaren duktig på att informera om vad som händer i organisationen och strävar efter en öppenhet i kommunikationen.

 2. Uppmuntrar kompetensutveckling
  För att en medarbetare ska kunna utvecklas som människa och i sin arbetsroll, krävs en feedback-kultur inom organisationen där man inte pratar om positiv och negativ kritik, utan ser feedback som en gåva i syfte att utveckla personen.

  Det är viktigt att det finns möjlighet till utbildning, avancemang eller nya befogenheter som kan leda till växande och lärande.

 3. Vill att medarbetarna har kul på jobbet
  En öppen arbetsmiljö, där medarbetarna respekterar varandras olikheter och uppskattar varandra för dem de är har alla möjligheter att bli en plats där man tillåts ha kul på jobbet, vilket leder till bättre trivsel.

  Social samvaro och kreativa möten kan vara något som leder till att man upplever att arbetet är roligare. Ett tips kan vara att bryta rutiner eller tänka tvärtom, för att koppla om i tanken.

 4. Tar hjälp av andra
  Det är stora krav på chefer och ledare. Men vem hjälper dig med din utveckling? Vem stöttar och ingjuter mod i dig? Ett tips kan vara att gå med i ett nätverk för chefer eller skaffa en mentor som stöd.


Vidare läsning/ Källor

En bra chef ger god hälsa på jobbet (Mälardalens högskola)
Jobbet avgörande för den psykiska hälsan (WiseGroup)

Här har vi bara tagit med det psykosociala, men känner du att det behövs annat stöd i arbetsmiljöarbetet finns mycket information hos Prevent

Dela veckans ledarskapstips

 
Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser

Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser