Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag ägnar mig just nu åt att forska kring situationen för nyblivna chefer. Samlar en del av det jag finner i den nya bloggen på KURS.SE. Blir i mitt forskande påmind om flera viktiga egenskaper för chefer. Bland annat att kunna använda ledarstilar effektivt, som du lär dig om i till exempel min onlinekurs om Matchat Ledarskap.

Veckans tips fortsätter på skidtemat från Idre Fjäll med Hampus. Denna gång filosoferar jag kring vikten av tålamod och förmågan att fördröja belöning. Häng med :-)

Varma hälsningar,

Markus Amanto

Med tålamod kan du få allt du vill ha

"Den som har tålamod kan få det den vill" lär Benjamin Franklin ha sagt. När jag hade min privatlektion på slalomskidor med Hampus i Idre Fjäll så blev jag påmind om vikten av tålamod. I förra ledarskapstipset kunde du läsa om vikten av att börja svänga tidigt. Nu pratar vi om den andra änden av svängen, slutet av densamma.

Efter att jag börjat svänga tidigt och lagt vikten mitt i pjäxan, sa Hampus åt mig att nästa viktiga pusselbit i den ultimata svängen var tålamod. Han sa att många gjorde felet att bli för ivriga och vilja börja vrida eller svänga om skidorna istället för att ha tålamod att vänta ut skäret. Att låta kanten på skidorna göra sitt jobb i lugn och ro.

Daniel Goleman som på 00-talet (känns fortfarande skumt att skriva...) skrev den bästsäljande boken "Känslans Intelligens" (slutsåld på svenska, finns på Amazon på engelska) menade att en grundläggande del i den sortens intelligens var förmågan att fördröja belöning. Kanske har du precis som jag blivit "belöningshungrig" någon gång. Istället för att ha tålamodet att vänta ut viktminskningen försökte du skynda på det hela och hamnade i jojo-bantning. Istället för att vänta ut ditt barn när det skulle klä på sig själv försökte du stressa på det. Istället för att spara pengarna till ett långsiktigt mål la du dem på en kortsiktig belöning istället. 

Så tillbaka till skidorna. När jag hade tappade tålamodet och inte väntade ut svängen, utan hade för bråttom att se resultatet i verkliga livet, så sladdade skidorna. När jag hade tålamodet att vänta ut att skidorna skulle hinna göra sitt jobb under min centrerade fot blev svängen kort sagt magisk. Ansträngningslös, ren och fruktansvärt effektiv. Jag flöt nerför backen.

Så, veckans tips. Våga ha tålamod. Med dig själv. Med dina medarbetare. Med ditt projekt. Ha tilliten till att skidan kommer att skära, att du kommer att få de resurser du behöver, att medarbetaren kommer att lyckas. Ta några djupa andetag, fördröj belöning och våga hoppas på det allra bästa som kommer till just dem som har tålamod :-)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.