Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Återigen kul att flera nappade på lanseringserbjudandets "andra chans" gällande min nya onlinekurs Vem är jag? Vad vill jag? Vad gör jag? Annars är mycket av mitt fokus den här månaden på novellskrivande. Skriver på en novell om hur vi förhåller oss till förändring och till vår inre värld av olika viljor och önskemål. Mer om det i ett senare nyhetsbrev ;-)

Veckans tips handlar om en åkomma som lätt fördärvar ledarskap och de mest goda intentioner. Jag har sett det med egna ögon i mig själv och i andra, jag har upplevt det världen över med de ledare jag jobbat med att utveckla under 20 års tid. "Jag gör det sen"-åkomman.

Varma hälsningar,

Markus Amanto

"Jag gör det sen"-åkomman

En av de saker som orsakat mest problem, stress och huvudvärk i mitt liv är “jag gör det sen”-åkomman. Du vet det där tillfället när det dyker upp något som en del av dig bara skriker att det här vore mycket klokt att ta tag i på en gång. Medan en annan del av dig helt invaderas av “mañana”-inställningen (imorgon på spanska). Så du skjuter upp det.

Jag har tidigare skrivit om min vän som byggt flera framgångsrika företag. Som är respekterad och omtyckt. Hur hens förhållningssätt i köket var en tydlig illustrering av att inte skjuta upp saker. Om det går snabbt att diska det nu med en gång, så är det så mycket enklare att göra det nu, än imorgon när skiten etsat fast, bokstavligt talat.

Jag lyckas inte alltid i mina strävanden att undvika “jag gör det sen”, men jag har blivit bättre på det. Framförallt så för varje gång jag trillar tillbaka i den gropen så blir jag mer och mer övertygad om vitsen med David Allens princip. Tar det mindre än två minuter så gör det på en gång. David Allen skapade GTD (Getting Things Done) metoden. En grundsten där är att om det tar mindre än två minuter att göra, gör det nu på en gång. Tar det mer än två minuter så planera, nu direkt, in tid i kalendern då du ska göra det.

Ibland kan det “jag gör det sen” vara en del i processen att lära dig att prioritera. Att lära dig att skjuta på det som egentligen är mindre viktigt till ett senare tillfälle. Allt som oftast blir dock “jag gör det sen” till en lättjans flykt från din fulla potential. Och så vaknar du en dag och så är hallen överfull av “jag gör det sen” göromål som får dig att sjunka ihop i en överväldigad pöl eller att illa kvickt fly ansvaret ut genom dörren för att låtsas som ingenting någonstans där du väljer att fördriva din tid.

Så veckans tips, rent krasst, om det tar mindre än två minuter, gör det nu. Tar det mer än två minuter, planera in tid för det i din kalender, nu med en gång.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.