Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Känner mig inspirerad idag! Av flera olika anledningar. En av dem är att jag nyss fick en interaktiv föreläsning bokad där vi under tre timmar ska arbeta med Nonviolent Communiation, NVC. Ju mer jag lär mig om NVC desto roligare tycker jag att det är att kunna sprida det till andra människor. Det finns nog risk att det blir ett tema i ett eller flera kommande ledarskapstips ;-) Så länge kan du läsa mer här: https://www.altaleda.se/giraffspraket/nvc-nonviolentcommunication/

Veckans tips det håller sig i regionen av hur du ibland lätt kan bli överväldigad när livet och andras önskemål kring vad de vill med din tid pockar på. Ett av knepen för att hantera det handlar om VFSH-tid. Häng med!

Varma hälsningar,

Markus Amanto

Vad f-n som helst

Jag pratade nyligen med en nyanställd och nybliven chef. Hon konstaterade att jobbet kändes som det var på minutnivå. Det var hela tiden människor i kö som ville ha del av hennes minuter. Det var medlemmar i teamet, säljare, avdelningschefer, kunder och ledningsgruppsmedlemmar om vart annat.

Utmaningen i situationen var framförallt att hinna med det hon själv ville hinna med. Hon kände hur hon som nyanställd lätt blev medsvept i andras jakt på hennes minuter. Det kan vara svårt att sätta sina egna strukturer på plats när det mesta av tiden går åt till att svara på andras behov och önskemål.

När jag lyssnade på henne dök ett tips upp i tankarna som jag fick från en chef jag kom i kontakt med för länge sedan. Den chefen hade skapat ett system där hon satte av två-timmars block i sin kalender 1-2 gånger per vecka. Det var en sådan där delad intranäts-kalender så att andra kunde boka in möten i hennes kalender. 

På de två-timmars block hon satte av i sin kalender angav hon förkortningen VFSH. Hon berättade hur andra som såg det tyckte att den förkortningen verkade mycket viktig. De vågade därför inte sig på att boka in något annat för henne på den tiden och hon fick ha sina två-timmars block i fred. 

Hon förklarade sedan att VFSH stod för "Vad Fan Som Helst". Det kunde betyda att de timmarna fylldes med sådana saker som hon inte hunnit med tidigare under veckan. Det kunde vara både administrativa uppgifter, relationsvård eller planering. Det kunde också innefatta vila eller reflektion. 

Så veckans tips, sätt av två timmar VFSH-tid i din kalender också. Det kanske inte handlar om att hindra andra från att boka in något där utan lika mycket att hindra dig själv. När de två timmarna väl börjar kan du fråga dig själv: "Vad känns viktigast för mig, just nu, att använda de här två timmarna till? Vad kan jag göra som kommer att ha störst positiv påverkan på mitt arbetsliv och ledarskap?"


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.