Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Är i full färd med att färdigställa filmerna till min och Magnus onlinekurs “Vem är jag? Vad vill jag? Vad gör jag?”. Vi räknar med lansering i slutet av oktober, återkommer :-) Så länge passar jag på att återigen tipsa om den kortare gratisvarianten av kursen för dig som missat den.

Inspirationen till veckans tips kommer från en dansk borgmästares synpunkter gällande kramar på jobbet. Frågan är; är det bra med fysisk beröring på jobbet eller inte? 

Varma hälsningar,

Markus Amanto

Fyra kramar för överlevnad?

Fyra kramar om dagen för överlevnad, åtta för underhåll och tolv för tillväxt. Det fick jag lära mig när jag jobbade på lägret utanför Harrisonburg i USA, i början av 90-talet. Där under Virginias sol började min karriär med teambuilding och ledarskapsutveckling. Och där började också min tro på att kramar har en viktig funktion att fylla i våra liv, både privat och på jobbet.

Med denna drygt 20-åriga kramövertygelse vad det onekligen intressant att hitta ett nyhetsklipp i Dagens Industri. Där berättade den danske borgmästaren Morten Slotved att man i Hørsholms kommun förbjudit kramar. Alltså kramar på jobbet mellan politiker och tjänstemän inom kommunen. Uppenbarligen är kramar en signal på att man är goda vänner, och det passar inte i en professionell situation. Slotved lägger till att han inte känner till andra arbetsplatser där folk “springer runt och kramas”.

Jag är övertygad om vikten av beröring för att bygga mänskliga relationer. Relationer som är trygga och väl fungerande. Samtidigt behöver såklart den beröringen vara respektfull och på bådas villkor, oavsett om det är en kram, ett handslag eller en hand på en axel. Jag har sett det otaliga gånger med grupper jag arbetat med genom åren, hur respektull och önskad beröring bygger tillit som i sin tur öppnar upp för effektivare arbetsrelationer.

Hittar få studier om beröring på jobbet och dess påverkan på arbetsklimatet så vi får söka oss till skolans värld. Där berättar till exempel en artikel i Aftonbladet hur skolorna i stadsdelen Härlanda införde massage på schemat. Där upptäckte man att mobbning och trakasserier minskade i skolan när barnen lärde sig ta i varandra.

Vad är din inställning till kramar på jobbet? Är de viktiga, ok eller icke önskvärda?


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.