Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

När du läser detta är Magnus och jag i full färd med att göra färdigt vår nya onlinekurs. Den som är en fördjupning och utökning av vår gratiskurs som jag tidigare har nämnt här. Vi har spelat in film igår och fortsätter med hög arbetsglädje med det idag :-) 

Veckans tips handlar om kontakt. Kontakt med dig själv och sedan med något större än dig själv. Det blir för mig två steg på vägen mot att skapa meningsfullhet, i stort och i smått.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Ett sätt att skapa meningsfullhet

Som jag tidigare pratat om i bland annat min filmade julhälsning för några år sedan så börjar ett hållbart ledarskap med kontakt med dig själv. Sedan kompletteras de tre stegen genom kontakt med andra och en påverkan på andra. 

Jag blir ständigt påmind i olika sammanhang om hur viktig kontakten med dig själv är. Det är först när du är i kontakt med dig själv som du kan fånga upp signaler, subtila eller övertydliga. Jag är övertygad om att både du och jag har en inneboende visdom om vad som är “rätt” väg att gå och vilken som är mindre bra. Det gäller både små och stora vägval i livet. Från vad du ska handla till kvällens middag till vad du vill att det ska stå på din gravsten. 

Jag tror att när vi går in i den så kallade väggen, när vi säger något elakt vi senare ångrar eller när vi vaknar upp en morgon och livet känns allmänt meningslöst, så är en av anledningarna till det att vi tappat kontakten med oss själva.  

På samma sätt tror jag att ett viktig aspekt av meningsfullhet börjar med kontakt med dig själv. Att du kommer i kontakt med vem du är och vad du vill. Det tänker jag ofta kräver att du stannar upp genom till exempel en stunds meditation, en fridfull promenad genom en björkskog där du lyssnar till vinden och fåglarnas sång eller en paus i favoritfåtöljen utan någon annan input eller distraktion än rytmen av ditt eget hjärta. 

Nästa steg i meningsfullheten tror jag sedan är kontakten med något större än dig själv. När jag studerade psykosyntes i tre års tid kallade vi det självet. Andra kallar det kanske ord som själen, Gud, universum eller moder natur. Kontakten med dig själv blir då nyckelhålet som gör att den kontakten med det som är större än dig själv blir möjlig och verkligt meningsfull. Och att leva i meningsfullhet, i det lilla eller det stora, är definitivt en kvalitet hos ledare som utövar det goda ledarskapet. Som strävar efter att genom sin påverkan lämna varje möte, varje grupp, varje projekt lite bättre än det var innan du kom in i bilden.

Så veckans tips, ta en paus i vardagen då och då för att återknyta kontakten med dig själv. Och skapa sedan lite tid till att återknyta till, eller upptäcka, det där som är lite större än dig själv.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.