Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Hoppas detta finner dig väl. I veckan har jag firat att jag blev klar med att uppdatera min engelska onlinekurs för nya chefer. Nu är det dags att sätta tänderna i att uppdatera den svenska versionen av samma kurs.

Veckans tips kommer från en upplevelse i köket där jag inte hittade den rackarns måttsatsen. Det handlar om hur du kanske ibland filtrerar din verklighet på ett sätt som hindrar dig från att leda helt och fullt i stunden. Häng med!

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Kvällen då mina filter ställde till det

För ett tag sedan stod jag i köket och skulle laga till en av rätterna på den treveckors-meny som jag rullar runt på de veckorna barnen är hos mig. Just i det här fallet behövde jag nio matskedar dinkelmjöl. Om man som jag har en vana att följa recept när det gäller matlagning så är en måttsats en bra sak att ha. 

Sagt och gjort, jag börjar leta efter måttsatsen. Börjar med att kolla i lådan där den brukar ligga, ser den inte där. Kollar sedan igenom alla andra lådor i köket, underskåpen och diskmaskinen. Jag kollar till och med i överskåpet där glasen står som om måttsatsen på något magiskt sätt skulle hamnat där. Efter ytterligare ett varv genom alla lådorna samt ett varv genom barnens rum för att se om min måttsats blivit tillfälligt lekverktyg, så gav jag upp. Det blev att höfta och frångå mina måttrutiner, vilket i och för sig kanske var nyttigt för min egen utvecklings skull ;-)

Dagen efter, på morgonen, står jag i köket i lugn och ro. Öppnar av någon anledning låda nummer två uppifrån, den lådan där måttsatsen brukar ligga. Vad ligger där mitt framför ögonen på mig? Självklart den vita måttsatsen i all sin prakt. Jag kliar mig en stund i huvudet och undrar över hur i hela friden jag kunde missa den kvällen innan. Sen inser jag att det hänt mig förut i andra sammanhang, med andra saker, att jag sökt efter något och missat att det faktiskt varit mitt framför ögonen på mig hela tiden. Inte bara i köket, utan på jobbet, i mitt ledarskap, i relationer och så vidare.

På olika sätt har jag filtrerat min omvärld. När jag sitter här med veckans tips så kommer jag på fyra olika saker som kan orsaka denna filtrering. Som gör att du kanske också missar att det du söker finns mitt framför ögonen på dig. Jag kallar min lista för “De fyra S:en”.

1. Stress

Ibland blir du troligen påverkad av stress, du blir rädd och gör något mer viktigt än det förtjänar att vara. Då är det lätt att du halkar ner i stresskonen och får en avsmalnad, eller nästintill obefintlig, varseblivning.

2. Självbild

Ibland kanske du vill ha till exempel omtänksamhet från andra människor. Men din självbild kanske säger att du inte är värd kärlek. Det i sin tur kan leda till att du missar att se omtänksamheten som redan finns där.

3. Sannolikhetsinlärning

Minns när jag tog körkort att sannolikhetsinlärning var del av teorin. Om du till exempel åker förbi samma korsning upprepade gånger, men det aldrig kommer någon bil från höger blir det lätt att du slutar titta uppmärksamt åt höger för det “kommer ju ändå aldrig någon bil därifrån”. Och så en dag är krocken ett faktum. På samma sätt kan kanske tron om vad som är sannolikt hindra dig att se det som är mitt framför ögonen.

4. Storlängtan

Ok, det här ordet uppfann jag bara för att jag tyckte det lät tjusigt med fyra S :-) Vad jag låter det stå för är att ibland kanske du längtar så mycket efter något att själva längtan blir hindret. Den kan hindra dig från att se hur mycket av det du längtar efter som redan finns mitt framför ögonen på dig.

Så veckans tips, var vaksam på de fyra S:en (inklusive Storlängtan ;-) ) så att du är mer medvetet närvarande och faktiskt ser det som finns mitt framför ögonen på dig. En av den goda ledarens kännetecken är onekligen förmågan att kunna se det som det faktiskt är. 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.