Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag hoppas detta finner dig väl. För att skriva veckans tips, har jag tagit en kort paus från skapandet av två kurser jag arbetar på tillsammans med två olika kollegor och vänner just nu. En distanskurs och en “fysisk” kurs. Jag återkommer med mer förhands-info till dig som prenumerant när vi börjar bli mer klara med kurserna.

Veckans tips är inspirerat av ett samtal med en god vän och handlar om ditt fokus i tidsrymden. Tenderar du att fokusera mest på det som varit, det som är eller det som komma skall? Du får dessutom denna vecka ett hemsnickrat test, gjort med glimten i ögat vid mitt köksbord, som extra krydda :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Testa dig själv - är du mest i dåtiden, nuet eller framtiden?

När jag för ett antal år sedan studerade psykosyntes så hade man där ett talesätt som jag gillade. Ur historien, genom nuet och in i framtiden. Jag tror att våra liv  blir som mest hela när vi känner till och accepterar vår historia, förmår vara närvarande i det som sker här och nu, och samtidigt kan lyfta blicken mot framtiden och där hitta inspiration och riktning.

Häromdagen pratade jag så med en god vän om att vi ibland har en förmåga att antingen hamna i överdrivet fokus på endera det som varit eller på det som komma skall. Det gav mig inspiration till veckans tips, där grundtesen är att du troligen har en preferens av dessa tre, historien, nuet eller framtiden, som du gillar att fokusera mest på. Kanske har du också en av dessa tre som du har svårast för att fokusera på och där det kanske finns en utvecklingspotential genom att vända på någon rädsla. 

För att hjälpa dig att bli tydligare med vad du brukar fokusera mest på, har jag totat ihop ett högst ovetenskapligt och antagligen fullständigt ogrundat test. Eller så har jag haft tokflyt och såhär på måndagsförmiddagen lyckats baka ihop något som faktiskt ger dig någon form av värde ;-) Hursomhaver, nu kör vi! Börja med att svara på de tre frågorna nedan.

1. Du är på en social tillställning och står och pratar med en grupp människor du är bekant med. Vilket föredrar du att prata om?
A. Era gemensamma minnen och upplevelser ni varit med om
B. Vad som försiggår på den sociala tillställningen och att spana in människorna som är där
C. Era drömmar och förhoppningar om framtiden, saker ni vill uppleva och göra

2. Det är bara ett par dagar kvar till nyår. Vad är viktigast för dig att du hinner med under nyårshelgen?
A. Reflektera över året som gått och vad du kan lära dig av det
B. Ett härligt nyårsparty, det gäller ju att njuta medan man kan
C. Klargöra dina nyårslöften och vad du vill uppnå det kommande året

3. Du är på dejt på en trevlig restaurang. Vilket samtalsämne föredrar du mest?
A. Att prata om era uppväxter och vad ni gjort tidigare i livet
B. Vadå prata? Jag njuter av maten, vinet och sällskapet.
C. Planera vår nästa resa tillsammans och vad vi ska göra i sommar

Tolkningen av detta som sagt högst ovetenskapliga och banala test är som följer. Valde du flest A som svar gillar du mest att se bakåt i ditt liv, flest B så har du mest fokus på nuet och flest C så är du huvudsakligen en framtidsspanare. Har du något A, något B och något C så är du troligen en lysande kompromiss eller någon form av mellanmjölk som är svår att definiera beroende på hur du väljer att se det ;-) 

Avslutningsvis tänker jag att det krävs olika färdigheter för att framgångsrikt fokusera bakåt, i nuet eller framåt. Att lära sig förstå och acceptera historien tänker jag kräver förmåga att reflektera, förmåga att förlåta och en god dos kärlek till själv. Att kunna vara närvarande i nuet kräver förmåga att sätta gränser, förmåga att prioritera och en god dos medvetenhet. Att med god energi spana in i framtiden kräver fantasiförmåga, tillit och en god dos mod.

Så veckans tips i korthet, fundera över var du brukar lägga mest fokus i ditt liv, historien, nuet eller framtiden? Och var brukar du lägga minst fokus? Skulle kvaliteten på ditt liv och ditt ledarskap bli bättre om du ändrade den balansen? Om ja, vilka rädslor är det som hindrar dig från att göra det?


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.