Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

De senaste veckorna har en bastu varit med i två olika samtal jag haft kopplat till organisation och ledarskap. 

Därför blir veckans tips två stycken (helt utan extra kostnad...), båda hämtade från bastuns heta värld :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Det är i bastun det händer

Häromveckan satt jag i bastun efter ett träningspass på gymmet. I samtalet med mannen som jag delade bastu med, kom vi in på sambandet mellan trivsel på jobbet och sjukfrånvaro. Mannen hade under flera års tid arbetat inom en större organisation med att åka till butiker som sålde dåligt. Hans jobb var att under en begränsad tidsperiod vända resultatet.

Han berättade att han bakom alla dåliga försäljningssiffror hade hittat andra psykosociala problem, såsom ohanterade konflikter, bristande kommunikation mellan chef och medarbetare och så vidare. När dessa problem hanterades så vände också försäljningen uppåt med det förbättrade arbetsklimat och stämning som uppstod i butiken.

Idag var han istället butikschef för samma butik sedan tre år tillbaka. Där hade han tillsammans med sina tidigare erfarenheter från butiker runtom i landet konstaterat ett tydligt samband mellan trivsel på jobbet och sjukfrånvaro. Hög trivsel, låg sjukfrånvaro. Låg trivsel, hög sjukfrånvaro. 

Så veckans första tips, det är inte alltid det som verkar vara problemet som är problemet, och är du inte en del av lösningen, så är du troligen en del av problemet.

När jag häromdagen var iväg och höll kurs dök en bastu upp i ett annat samtal. Denna gång utan att sitta i nämnda bastu. Det var en kvinnlig chef som berättade om ett praktiskt och handfast råd hon fått av en mentor i samband med sitt första uppdrag i en ledningsgrupp. En mansdominerad ledningsgrupp ska tilläggas.

Rådet var; packa baddräkten så du kan basta med männen när ni åker iväg på konferens. Bakgrunden till rådet var att bastun var ett exempel på en informell miljö där många beslut togs, inte i mötesrummet. Hon berättade om förvånade ansikten hos männen när hon klev in i bastun.

Tycka vad man vill om mansdominerade ledningsgrupper, men veckans andra tips blir som följer. Se till att som ledare delta i det informella småpratet, där tas eller grundläggs många beslut.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.