Veckans Ledarskapstips

Veckans ledarskapstips #166

Hej kära ledare! 

Ett leende. Få saker har så stor effekt som denna till synes enkla handling att föra dina mungipor utåt och uppåt.

Som så många andra saker här i världen finns det studier gjorda även på leenden och i dessa tar jag avstamp i veckans tips.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

En svala gör ingen sommar, men ett leende gör mer än du kanske tror

Satt nyligen på förekommen anledning och tittade igenom ett antal presentationer där olika människor presenterades i text och bild. Det slog mig vilken enorm skillnad det gör med ett leende när det gäller vilket intryck jag får av personen. Ett icke-leende ansikte på någon med modelliknande ansiktsdrag föreföll initialt betydligt mindre tilltalande än ett mer “vardagligt” ansikte med ett stort leende från mungipa till mungipa.

Det fick mig att tänka på en film som en bekant delade med mig på Facebook. Du kan se filmen på t ex:
https://www.facebook.com/DavidAvocadoWolfe/videos/10153707315761512/
Själva bilderna kommer från en fotograf, Jay Weinstein, som fortsatt med sitt fotograferande av människor som ler respektive inte ler, och vilket första intryck vi får av dem. Hans hemsida finns på: http://www.soiaskedthemtosmile.com

I studiernas förlovade land, USA, studerade år 2010 ett forskningsprojekt på Wayne State University gamla baseball-kort. Det vill säga foton på gamla baseballspelare. Sedan jämförde man med hur länge dessa spelare hade levt. Resultatet visade att de spelare som inte log på de gamla korten i genomsnitt hade levt 72,9 år. De som log på korten hade levt i genomsnitt 79,9 år.

En annan studie fann att 30% av oss ler mer än 20 gånger per dag och att färre än 14% av oss ler mindre än 5 gånger per dag. Barnen är världsmästarna på den här fronten då studien fann att de ler så mycket som 400 gånger per dag. Har du någon gång funderat på varför du ler oftare när du är kring barn som ler? Två studier gjorda i Uppsala år 2002 och 2011 kom fram till att andra människors leenden faktiskt förminskar kontrollen vi har över våra ansiktsmuskler, vilket får oss att le.

Om du gillar att se film, finns det på TED en film där Ron Gutman i 7 minuter och 26 sekunder pratar om den dolda kraften i att le. Bland annat om att ett leende kan påverka hur länge du lever (se baseball-studien ovan) och att det har en mätbar effekt på ditt allmäna välmående. Filmen finns på:
https://www.ted.com/talks/ron_gutman_the_hidden_power_of_smiling

Så veckans tips, unna dig själv och andra ett leende. Det smittar med största säkerhet och ger en extra hälsokick både för dig och andra. Om ledarskap handlar om att påverka så passar väl ett leende in alldeles utmärkt i det sammanhanget :-)

Dela veckans ledarskapstips

 
Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser

Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser