Veckans Ledarskapstips

Först, ett ord från våra sponsorer...

Distansutbildning i ledarskap? LEDARSKAPSSKOLAN - när, var och hur du vill!
På egen hand eller med hjälp av lärare? Bli coachad samtidigt?
I studiecirkel med kollegorna? Här finns bara möjligheter - valet är ditt!


Överlista Jante för mer framgång

Att överlista Jante. Om konsten att lyfta sig själv och andra. Av Tomas Gunnarsson.Varför skulle du som ledare bry dig om en bok som "Att överlista Jante"?

Författaren menar att Jante-lagen håller dig och dina medarbetare på armlängds avstånd från framgång.

Om du som ledare vill att dina medarbetare mår bra i en organisation med god effektivitet är Jante något att ta med i beräkningen.

Dra nytta av all den kompetens som personalen besitter, genom en organisationsmiljö som präglas av äkta relationer och rak kommunikation, som låter medarbetarna få växa och tillåtas sticka ut. Medarbetarna delar då gärna med sig av sina kreativa idéer om det görs inför stöttande och uppmuntrande kollegor. Medarbetare med god självkänsla, vet vad de går för och törs ta för sig.

"Förminskande-hattar"

Tomas är utbildad inom psykosyntes och kommunikologi samt har arbetat som ledare, entreprenör, ledarskapscoach och samtalsterapeut.
Han har ofta mött klienter som styrs av de förminskande osynliga reglerna som vi i Sverige kallar Jantelagen.

Tomas har förtydligat och förenklat Jante till att innehålla tre förminskande hattar, som du kanske upptäcker att du har på dig vid vissa givna tillfällen.

  1. "Inte-kan-väl-jag"- hatten (känslor av att inte duga)
  2. "Kan-inte-jag-ska-inte-du"- hatten (känslor av avund och missunnsamhet)
  3. "Så-gör-man-inte" -hatten (nedtryckande kraft för att vidmakthålla normer och outtalade regler).

Det mesta kan rymmas under dessa hattar. Allt ifrån egna känslor av att inte duga, att jämföra sig och vara avundsjuk och missunsam på de som lyckats bättre eller att trycka ner personer som sticker ut.

Detta kan vara i form av negativa känslor och tankar som dyker upp i ditt inre, eller som ett yttre grupptryck där kollegor medvetet påtalar att du inte är rätt person för befordran, eller t o m fryser ut medarbetare som inte agerar enligt vissa normer.

Att läsa boken gör att du blir mer observant på när du förminskar dig själv eller andra, eller när andra förminskar sig själva eller andra.

"Duga-hattar"

Som motsats till de förminskande hattarna finns de upplyftande DUGA-hattarna:

  1. "Visst-kan-väl-jag"-hatten (visst kan/ vågar/ är jag)
  2. "Kan-du-kan-jag"-hatten (Inspireras av andras framgång)
  3. "Till-din-tjänst"-hatten" (omtanke, empati, hjälper och stöttar andra)

Var modig och se vilket förhållningssätt du har. Välj på nytt, när du märker att det är fel hatt du har på dig. Öva på att bära de upplyftande hattarna. Välj att lyssna till de röster som är upplyftande och uppmuntra andra till mer empatiska uttryck. Skapa en positiv hejarklack, såväl på utsidan, som på insidan.

Källa: Tomas Gunnarsson har skrivit boken "Att överlista Jante. Om konsten att lyfta sig själv och andra." Finns bland annat att köpa på Bokus.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.