Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag är inne i en tid av intensiv förändring i mitt liv, mer om det senare. Temat för veckans tips blir därför förändring och potential.

Vill du göra en förändring i ditt ledarskap? Om du inte gått UGL än, så är det en utmärkt arena för det. Nu har vi lagt in fler av höstens kurser på UGLkurser.se.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Det är i explosionen som det nya uppstår

Jag har tidigare skrivit om hur du ibland fastnar i moratoriumet, dödläget mellan din framtida potential och ditt förflutna. När du hamnar i mötet mellan allt du skulle kunna vara och allt du har varit. 

I ett samtal i helgen med en god vän så sa han något i stil med att om du är rädd för smärta så låter du aldrig din potential ge sig till känna till fullo.

Moratoriumet är dödläget, ett slags ingenting som dränerar oss på energi och livslust. Här händer just ingenting och du känner just ingenting, annat än möjligen frustration eller nedstämdhet. Din framtida potential knackar på dörren, men du låtsas inte om den.

Tänk dig bilden av två knutna nävar i ett dödläge där den ena trycker på uppifrån (potentialen) och den andra nerifrån (historien).

Om du istället öppnar dörren och välkomnar potentialen till fullo så kommer det att vara låga odds på att du får uppleva smärta. En kris helt enkelt. En kris har alltid två sidor, smärtan (det jobbiga) och möjligheten (det underbara). Jag tror att vi behöver låta det ske en kollision, en rejäl smäll, för att uppnå vår fulla potential inom olika områden i livet. Det är i alla fall min teori för dagen :-)

Kanske har du läst om LHC, Large Hadron Collider, i Cern där forskare skickar partiklar runt en 27 kilometer lång, cirkelformad tunnel under marken. Efter att partiklarna fått upp farten rejält, låter forskarna dem sedan kollidera. Sedan riktar de sina kameror, mätinstrument och vad allt annat högteknologiskt de har att komma med mot explosionen. I de mikroskopiska ögonblicken efter explosionen hoppas de finna det nya, det som inte fanns där tidigare. I Cern-fallet kvarkar, dold materia och andra fysiska godsaker.

Så tror jag det är i ditt liv också. Det är när du låter potentialen och historien att med full fart kollidera med varandra som det nya uppstår, det magiska. Här talar vi inte om två knutnävar låsta i ett dödläge utan en rejäl smäll där du är öppen för att helt neutralt studera och lära dig av det som uppstår efter smällen.

Jag kan se tillbaka i mitt eget liv och se att många av de tillfällen när jag vuxit mest som människa var i det nya mikrokosmos som uppstått efter sådana smällar.

Så veckans tips, välkomna explosionerna mellan framtiden och historien. Acceptera båda med öppna armar och låt dem kollidera. Studera utfallet med uppmärksamhet och förundran. Som forskarna i Cern, skriv ner dina observationer av livets magi så du kommer ihåg det till senare när du behöver påminna dig själv om allt du kan vara.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att dela ett citat som poppade in i mitt huvud medan jag skrev detta; “Det är bättre vara förberedd och aldrig få ett tillfälle än att få ett tillfälle och inte vara förberedd”. Vet inte exakt hur det passar in i veckans tips, men tycker onekligen det låter klokt :-)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.