Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Jag hoppas du haft en god avslutning på det föregående året och en bra början på det nya ledarskapsåret. Nu är jag tillbaka vid tangentbordet redo att sända dig fler ledarskapstips :-)

Som inledning på 2017 bjuder jag denna gång på en av mina favorithistorier om en kvinna som går i terapi och en bild hon ritade där. Hur en stor motgång kan bli en likaledes stor gåva.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Hennes motgång blev en gåva hon inte ville vara utan

En kvinna genomgick en tuff period i sitt liv med skilsmässa, nära vänners dödsfall och förändringar i sin arbetssituation. Hon kände sig djupt deprimerad och valde efter en väns rekommendation att gå i terapi.

Vid deras första möte bad terapeuten kvinnan att rita en bild för hur hon upplevde sitt liv just nu. Hon ritade då en blomkruka med en blomma i, men krukan hade en stor spricka längs med hela ena sidan. Hon förklarade för terapeuten att det var just så hon kände sig just nu, trasig, sönder och oförmögen att upprätthålla livet.

Under de kommande terapisessioner fortsatte de att prata om kvinnans liv, de bearbetade sorgen och såg tillsammans olika mönster i både kvinnans historia och nuvarande liv. Sakta och säkert började hon återfå hopp och hon lärde sig flera nya saker om sig själv efterhand som sessionerna passerade.

Efter ett år i terapi hade kvinnan återfått sin livsglädje och kände att hon på flera sätt mådde bättre än någonsin tidigare. Livet kändes fullt av nya möjligheter.

Vid deras sista session tillsammans tog terapeuten fram bilden med krukan som kvinnan hade ritat vid deras första möte. Terapeuten frågade henne om hon ville rita om bilden nu efter ett år i terapi. Kvinnan tittade eftertänksamt på bilden och sa sedan efter en stund: "Nej, jag vill inte ändra den. Jag inser nu att det är genom sprickan som ljuset kommer in."

Så veckans tips blir att komma ihåg att det som verkar vara en tuff motgång för dig eller ditt team kan visa sig vara en gåva i förklädnad.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.