Veckans Ledarskapstips

Veckans ledarskapstips #147

Hej kära ledare! 

I takt med att höstmörkret börjat göra sig påmint har jag den senaste veckan roat mig med att fräscha upp utseendet på dessa ledarskapstips, bland annat med ny grafik för våra onlinekurser, föreläsningar och UGL-kurser.

Innehållet är dock sig likt :-) och veckans tips bygger på mina reflektioner utifrån en upplevelse intill vårt vattenfilter hemma i köket.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Dagen när vattnet tog slut - och vad det lärde mig om livet

Jag har ett vattenfilter hemma i köket, inte ett sådant där som sitter direkt på kranen eller under diskbänken utan en ståtlig (i mina ögon i alla fall :-) pjäs som står uppe på diskbänken och som behöver fyllas på manuellt med jämna mellanrum.

Häromdagen stod jag vid nämnda vattenfilter och suckade internt över att det var tomt på vatten och att ingen i resten av familjen hade fyllt på nytt vatten (att välja fokusera på andras eventuella tillkortakommanden eller sin egen förbättringspotential är ju ett ämne för ett annat ledarskapstips, men nu håller vi oss till den ursprungliga tanken här).

Då slog det mig där i insteget till suckarnas bro att jag kunde låta vattenfiltret påminna mig om något helt annat än den smått destruktiva tankespiralen jag för tillfället ägnade mig åt. Jag insåg att vattenfiltret, eller snarare dess påfyllning, var en metafor för en viktig aspekt av framgång i livet.

Låt oss först definiera problemet - när jag är törstig, när ett behov gör sig akut påmint, då är det för sent. Eftersom det från att jag börjar fylla på vattenfiltret med nytt vatten tar cirka 10 minuter innan det runnit igenom och är redo att avnjutas. Så jag står där med ett icke tillfredsställt behov, törst i det här fallet och muttrar för mig själv - otillfredsställd.

Knepet tänker jag ligger i att agera innan behovet visar sitt ansikte. Att i det här fallet fylla på vatten långt innan jag blir törstig, att vara proaktiv är väl det tjusiga ordet för det hela. Då finns det rena, filtrerade vattnet där när jag verkligen behöver det.

Är det inte så det blir i livet ibland, i projektet på jobbet eller hemma i familjen om vi har en sådan, att helst plötsligt sitter vi där mitt i skiten med otillfredsställda behov, våra egna och andras, och den bästa lösningen inte ligger i stunden utan i gårdagen.

Om vi hade vårdat relationerna tidigare, innan konflikten uppstod, då hade vi haft så mycket bättre odds att hantera konflikten. Om vi hade motionerat regelbundet de senaste åren istället för att tagit den bekväma vägen till soffan, innan hjärtat sa ifrån, då hade vi troligen levt så mycket längre. Om vi hade planerat morgondagen igår så hade dagen idag inte fått oss att länga så mycket efter en annan morgondag.

Jag tror att mitt vattenfilter kan bli en regelbunden påminnelse om att vara proaktiv, att agera innan behovet är akut, kanske innan det ens visat sig. Jag tror också att det kan påminna dig och mig om det Daniel Goleman lärde oss i boken “Känslans intelligens”, att en viktig del av god EQ (emotionell intelligens) är förmågan att skjuta upp belöning. 

Att istället för att lägga mig på soffan (omedelbar “belöning”), ta mig den extra tiden att fylla på vattenfiltret så att jag kan få belöningen senare, den härliga känslan av ett omedelbart och extra friskt glas vatten när jag är som mest törstig.

Så veckans tips, fundera över var du skulle kunna fylla på vatten idag, i vilken relation, i vilken del av projektet, i vilken aspekt av din livskvalitet? Någonstans som kanske inte verkar så akut idag medan telefonen ringer och mailen kallar på din uppmärksamhet - men som om du gör det medvetna och modiga valet att ge det uppmärksamhet idag låter dig njuta sötman av morgondagens frukt när tiden väl kommer.

Dela veckans ledarskapstips

 
Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser

Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser