Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Hade i förra veckan förmånen att arbeta med Giraffspråket, eller Nonviolent Communication som det också är känt som, tillsammans med en grupp människor. Kul eftersom det ett tag sedan sist med just det temat. Om ett par veckor är det dags igen att hålla en heldagsutbildning med samma tema.

Du har väl inte missat Marshall Rosenberg om Giraffspråket på YouTube

Vill du boka en föreläsning med mig på det temat eller annan inriktning kopplat till ledarskap och grupper, hör av dig!

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Vägen till framgång - kämpa, söka eller släppa?

Ibland när vi kört fast i livet eller jobbprojektet, när vi känner att vi står och stampar eller att ett problem i storlek med Mount Everest står i vår väg och bara vägrar ge med sig en ynka centimeter, då finns det tre vägar du kan välja.

Egentligen finns det väl fyra vid närmare eftertanke, om vi också räknar in att gå in i någon form av självskapat palt-koma där du väljer att låtsas om att problemet inte finns och helt enkelt sysselsätter dig med något annat istället. Eller ser ut att vara upptagen varje gång chefen kommer förbi medan din viktigaste uppgift på jobbet helt plötsligt blivit att vässa pennor eller att slösurfa på någon sajt som känns tillräckligt respektabel för att du ska motivera ditt besök ifall någon skulle se dig.

Om vi bortser från den vägen, så finns det tre.

För det första, att kämpa.

Här tar du i för kung och fosterland, fungerar det inte på det ena sättet så provar du nästa. Du svettas på, antingen bildligt talat eller de facto fysiskt. Du tar till dig citat som Anthony Robbins “det finns alltid en väg” och gör det till ditt motto så till vida att du med stor övertygelse intalar dig själv att aldrig ge upp, oavsett hur tjock stenmuren du ska igenom känns.

För det andra, att söka.

Du blir en sökare, du söker efter svaret på vad som ska få dig att fungera effektivare eller mer harmoniskt. Du läser böcker, går kurser, söker nya sinnestillstånd, allt utan kämparens svettdroppar, men istället med sökarens envetna mantra att “den som söker skall finna”.

För det tredje, att släppa.

Detta tror jag ofta är den minst använda vägen och kanske också den mest underskattade. Här handlar det inte om att domna bort i det tidigare paltkomat utan om att antingen ge upp fulltständigt ibland kommer svaret tätt efter vår kapitulation eller att se oss medvetet omkring och meditera över vad är det egentligen jag behöver släppa taget om? Vilken gammal sanning, vilken kär mental ägodel eller inställning till mitt problem är det jag behöver helhjärtat släppa taget om?

Medan kämparen och sökaren är mer aktiva utåt sett så är släpparen finess att våga vara i nuet och att våga ta farväl. Det är svårt att resa när lasten är för tung.

Alla tre, kämparen, sökaren och släpparen kan ju anlända vid sina stora eller små drömmars mål förr eller senare, men den veckas tips blir att prova släpparens väg nästa gång. Ställ dig själv frågan, vad behöver jag släppa taget om - här och nu?


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.