Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Har just avnjutit en vecka i svenska fjällen med familjen, i väglöst land på och kring Saltoluokta Fjällstation och blev där inspirerad till flera ledarskapstips.

Det första om dom kommer idag och kom till under en skidtur då jag tog rygg på en man i svart.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Om du vill boka en föreläsning med mig och få fler tips så gör du det enklast på: http://www.altaleda.se/foerelaesningar/

Hitta rytmen för att prestera mera

Klicka på bilden för att se filmen (4 min 16 sek) eller läs texten här nedanför.

Nyligen var jag upp i svenska fjällen och bodde på Saltoluokta fjällstation. En av dagarna gjorde jag en tur på skidor och där var en delsträcka ett nästintill rakt spår i cirka 5 km över sjöis.  

När jag kom ut i början av sträckan över isen hade jag en annan åkare cirka 150 meter framför mig. Den andra åkaren blev en inspirerande draghjälp och en bra måttstock på min egen framfart. Jag skulle åka relativt långt den dagen så jag ville inte på något sätt spurta över isen, men ändå mala på i ett gott tempo som samtidigt lät mig njuta av de vackra omgivningarna och den soliga dagen.

Så åkaren framför mig fungerade som en inspiration för att hålla min egen fart uppe. En stund efter att jag påbörjat issträckan insåg jag att jag troligen sakta började närma mig åkaren framför. Jag tänkte då att jag skulle åka ifatt honom och började "tävla" mot honom. Det intressanta som hände var att när jag tittade upp en stund senare så hade jag hamnat längre efter honom igen.

Intresserad av psykologiska och mentala experiment som jag är så tänkte jag att då skiftar jag fokus istället. Jag struntar i honom och fokuserar på min upplevelse av åkningen istället. Jag "gick in i mig själv" så att säga. Fokuserade på att få min andning rytmisk, på ljudet av skidorna och stavarna mot snön och att hitta en god rytm i åkningen som helhet. 

Döm om min förvåning när jag "tittade upp" en stund senare och insåg att jag nu hade närmat mig honom igen. 

För skojs skull gick jag då tillbaka till "tävlingsmode" och mycket riktigt slutade jag snart ta in och till och med tappade på honom igen. Tillbaka till din inre upplevelsen, fokus på min egen prestation, så tog jag in igen. Jag upprepade detta fram och tillbaka flera gånger för att försöka utesluta att det var han som ändrade fart och ställde till mitt experiment. Samma resultat varje gång.

Det hela slutade till sist med att jag var ifatt, och förbi, efter drygt 4 km efter att ha till slut ha valt min inre upplevelse som huvudfokus. Så nu sitter jag här och funderar på vad kan lära mig om att leda oss själva utifrån mitt expirement.

Jag tänker att om vi fokuserar för mycket på tävlingen mot andra, att jämföra oss själva med andra, till den grad att vi inte längre är "i" oss själv utan lägger fokus utanför oss själva, så riskerar vi att försämra vår prestation istället för att förbättra den. Om vi gör det viktigare att vinna över någon annan än att "vinna" över oss själva så riskerar vi att få sämre resultat.

Den yttre motståndaren kan vara ett annat säljteam inom samma organisation, ett konkurrerande företag, en medarbetare som kanske vill bli befordrad till samma chefsposition som du också ser som nästa steg i din karriär. 

Så veckans tips, se till att vara i dig själv. Använd andra team, organisationer och individer som inspiration och neutral måttstock för att lyfta dig själv, men sätt de huvudsakliga referenspunkterna för din prestation i din inre värld eller inom ert team om ni är ett team som jobbar tillsammans. Var närvarande i dig själv eller i ditt team och förlora inte den kontakten med dig själv när du blickar ut över omgivningen och den så kallade konkurrensen.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.