Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Skriver klart detta ledarskapstips på planet på väg till Polen där jag ska hålla ledarskapskurs i dagarna tre. 

Likt Hamlet ställer jag en fråga i detta tips, att ha rätt eller inte ha fel - det är frågan! Och svaret på frågan tror jag kan påverka ditt ledarskap mer än du kanske tror. 

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: När du vill boka mig för en föreläsning eller kurs för din organisation gör du det på: www.altaleda.se/foerelaesningar/

Skillnaden mellan att ha rätt och att inte ha fel

Klicka på bilden för att se filmen (3 min 04 sek) eller läs texten här nedanför.

Vill du har rätt eller vill du vara lycklig?

Så sa en av mina lärare till mig som en fråga att reflektera över i livet. Och att vi ibland måste välja den ena eller den andra.

Just det där med att ha rätt har jag funderat på. Jag har mött många människor genom åren som jag upplever har ett stort behov av att ha rätt i olika situationer, ibland även jag själv.

Sen har jag haft förmånen att få vara i situationer, framförallt yrkesmässigt, det där på något sätt är tillåtet i kurs- eller utvecklingssammanhang att reflektera kring sig själv och andra. Jag har pratat med flera av dom här människorna som jag tyckt verkat haft ett behov av att ha rätt.

Vissa av dom säger att “ja, jag har ett behov av att ha rätt, ett behov av kontroll”, men andra, rätt många till antalet, har sagt “nej, men jag har inget behov av att ha rätt” och jag har funderat på om jag kanske misstagit mig.

Häromveckan så slog mig dock en tanke, det kanske inte är att en person vill ha rätt, utan att han eller hon inte vill ha fel. och att det kanske är en viktig skillnad på att vilja ha rätt och att inte ha fel. 

Jag tror att när vi är där att vi inte vill ha fel, då kanske det inte är så himla viktigt att ha rätt, men vi vill till varje pris inte ha fel, vi vill undvika det.

Det här kan ju såklart som så mycket annat hänga ihop med vår historia, hur vi kanske har varit i sammanhang där det varit skamligt eller att man sett ner på människor som haft fel, eller varit fel. I de sammanhangen kämpar vi inte så mycket för att ha rätt, men för att undvika att ha fel och då är det lätt att omgivningen tolkar det som ett behov av att ha rätt, fast det egentligen inte är det.

Det kan som sagt då vara en väsentlig skillnad mellan dessa två, behovet av att ha rätt eller behovet av att absolut inte ha fel.

I framförallt konfliktsituationer, men även i livet generellt, kan man säga att det finns två val i vår kommunikation och interaktion med andra människor, framförallt när det tar emot och kärvar lite. Antingen lägger vi fokus på att förstå eller att bli förstådda. Det brukar i min erfarenhet underlätta i till exempel konflikter när vi kan lägga fokus på att förstå snarare än att envetet hålla på och bli förstådd hela tiden.

Just när det gäller att bli förstådda tänker jag att vi hamnar där lätt när vi antingen vill ha rätt eller när vi till varje pris vill undvika att ha fel.

Veckans tips blir därför en reflektion, att fundera över dig själv när du hamnar i att vilja blir förstådd, handlar det om att du vill ha rätt eller drivs du av att inte ha fel?

Kanske kan det också öka din förståelse för människor i din omgivning som du kanske upplever som människor som har ett stort behov av att ha rätt. Egentligen kanske vissa av dom drivs mer av att inte vilja ha fel.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.