Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

En god vän till mig, Emma, gav mig ett perspektiv på att hantera de tillfällen när det känns som "det är lite mycket just nu..." i ledarskapet och livet.

Jag tror, och hoppas, att det kan vara till nytta för dig också så veckans tips handlar om att sätta en ram.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Använd en ram för att inte bli överväldigad

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 36 sek) eller läs texten här nedanför.

Känslan att vara överväldigad tror jag ligger som nummer två på listan över psykologiskt jobbiga, nedbrytande känslor att leva med, något slagen av oro som tar förstaplatsen.

Men när det gäller just att vara överväldigad så tror jag att många upplever det i vardagen på sina arbeten. Jag vet det från ledare jag mött runt om i världen och från min egen erfarenhet också.

Och hur lätt det är när vi hamnar i det där överväldigandet att det blir som en ond cirkel av att vi blir lite överväldigade och så förmår vi inte prioritera och så blir vi ännu mer överväldigade. 

En god vän till mig, Emma som också arbetar med att stödja människor i deras utveckling, hon hjälpte mig att sätta ett perspektiv på det här som jag har tagit till mig och det handlar om att tänka sig som en ram.

Innanför den ramen finns de saker som du är villig och klarar av att göra av alla de saker du skulle kunna göra i ett projekt, på din arbetsplats eller i din grupp. 

Speciellt när vi är ansvarstagande och högpresterande personer så är det lätt att vi försöker göra allt. Istället för att tänka att vissa saker hamnar utanför ramen, du får välja att ha dem utanför ramen, medveten om att att det säker kommer att göra vissa människor besvikna. För att dom önskar att du skulle ha gjort det och du kanske också önskar att du skulle ha gjort det, det vill säga allt.

Så det handlar om att vara tydlig med att "här är min ram, innanför den här ramen är de saker som jag är villig och klarar av att göra för att jag ska må bra och ta hand om min hälsa på sikt".

Sedan får vi lära oss att leva med andras reaktioner och att bemöta den reaktionen, men det betyder inte att du behöver gå in i ett överdrivet ansvarstagande och presterande. Du kan ändå lyssna på andra människors reaktion inför att du väljer att lägga vissa saker utanför ramen för att återigen prioritera din hälsa på sikt. 

Så veckans tips, titta på din ram, om du är på gränsen till att känna dig överväldigad eller bara har väldigt mycket att göra, bli medveten om vad du har innanför ramen? Var går din ram någonstans för att du ska må bra på sikt?

Sedan våga sätt ramen, våga leva med reaktionerna som kommer, dina egna och andras av att vissa saker kommer att hamna utanför ramen. Det blir desto större kvalitet på det som de facto är innanför ramen, med andra ord det som är allra viktigast. 

Det här med priorietering och vad som är viktigt är en historia i sig, där finns mer att säga (bland annat i Veckans Ledarskapstips #109), men ramen, den vill jag skicka med dig i det här tipset.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.