Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Blev just inbokad som talare på SETT SYD i Malmö i oktober så om du deltar där ser jag fram emot att möta dig där :-)

Om inte, så får du hålla till godo med veckans tips som handlar om ett enda ord som kan stjälpa eller hjälpa din kommunikation.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Om du också vill boka mig som talare hittar du mer information här.

Ordet som fick henne att missa hälften av sin feedback

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 29 sek) eller läs texten här nedanför.

Det sägs att liten tuva kan stjälpa stort lass och så tänker jag att det är inom språket och kommunikation också. Ett ord som jag särskilt vill fokusera på här är ordet "men".

"Visst jag håller med om att det är en bra sak, men..."
"Jo så kan det ju vara, men..."

Om du jämför dom två meningarna:

1. Han har potential, men är lat.
2. Han är lat, men har potential.

Utan att veta mer om dessa två män, vem av dessa skulle du välja att anställa om du behövde välja en av dem? Troligen skulle du välja nummer två.

Vi tenderar att ge mer vikt åt det som kommer efter "men".

En kvinna som jag mötte vid ett tillfälle beskrev hur hon jobbade i receptionen på en större organisation. En gång i kvartalet fick hon ett brev från ledningen med en skriftlig utvärdering gällande hur hennes och hennes kollegors arbete upplevdes. Det var i formatet av ungefär en A4-sida.

Den övre delen skrev om allt som ledningen uppskattade "det här har ni gjort bra...", "det där har fungerat över förväntan...", sen halvvägs så kom ordet "men". Och det följdes på den nedre halvan av det som ledningen inte hade uppskattat, som inte hade fungerat bra och som de önskade skulle göras annorlunda.

Kvinnan berättade att de första 2-3 gångerna de fick brevet så läste hon hela brevet. Sedan slutade hon läsa den övre halvan och hoppade istället direkt till den nedre halvan.

Så, vad kan vi göra åt det här?

Jag skulle rekommendera ett byte här. Inte alltid, ibland har ordet "men" sin plats så klart, och ibland så vinner vi mycket som ledare i vår kommunikation på att använda ordet "och" istället.

Han har potential OCH är lat.

Då ger vi båda lika tyngd, både det som kommer före och efter "och". Det ena är inte mer viktigt än det andra.

Så veckans tips, se om du kan spetsa till, förbättra, din kommunikation, genom att mellan varven byta ut "men" och sätta dit ett "och" istället.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.