Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Så var det dags för det sista ledarskapstipset innan jag tar ledigt med familjen. Är åter online i mitten på augusti. 

Med detta tips som innehåller en av mina viktigaste livserfarenheten önskar jag dig en riktigt skön och syrgasrik sommar oavsett vad du ska ta dig för och ser fram emot att dela med mig av nya ledarskapstips efter sommarledigheten :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Ta på din egen syrgasmask först

Klicka på bilden för att se filmen (3 min 56 sek) eller läs texten här nedanför.

När jag var ung (yngre...) och precis hade gått Stockholms Stadmissions första volontärutbildning (1992 tror jag det var...) som sträckte sig över flera helger och kvällar, så skulle jag som en del av avslutningen på kursen få träffa en av de högsta cheferna på Stadsmissionen. Jag tror till och med att han var direktor (högste chef) på Stadmissionen då.

Jag förhöll mig till denne man som min stora idol, ett under av omtänksamhet och altruistisk osjälviskhet. Jag hade lyssnat på honom och läst det han skrivit flera gånger tidigare och såg verkligen fram emot detta möte där jag skulle få 10-15 minuters av hans tid.

Den stora (i min sinnesvärld gigantiska...) dagen kommer och jag kommer in på hans sparsamt inredda kontor. Samtidigt som jag sätter mig säger han samtidigt något i stil med "vad bra, det här är mitt sista möte för idag sen ska jag hem och packa". Jag som alltid tyckt om att resa kunde ju inte låta att som en ren ryggmärgsreflex fråga "aha, vart ska du åka?".

 Jag tror att jag hade väntat mig något i stil med ett studiebesök till härbärgen i Göteborg, någon skola för barn med särskilda behov i Finspång eller möjligen ett möte om mänskliga rättigheter i Geneve. När han sedan svarade "Jag ska åka till Maldiverna i två veckor" så rämnade hela min inre föreställningsvärld.

Jag kommer ihåg att jag tänkte något i stil med, hur i hela friden kan du åka till Söderhavet i två veckor när Stockholm är fullt av hemlösa människor, när det finns barn som lider och munnar som behöver mättas. Jag minns inte om jag faktiskt lyckades klämma fram några av dessa funderingar i ord eller om det bara var hakan jag hade tappat i golvet som fick honom att lägga till en mening till, men oavsett så har jag burit med mig hans följande ord genom livet som påminnelse i olika sammanhang.

Han sa "jag har kommit fram till att om jag inte tar hand om mig själv och mår bra själv så kan jag inte hjälpa andra heller".

Sagt och gjort, efter vårt möte for han hem och packade väskorna för resan till Maldiverna och jag gick därifrån med en värdefull insikt om att vi ibland behöver ta hand om oss själva först. Det är ju inte för inte som de på flygplanen vid säkerhetsgenomgången säger "ta på din egen syrgasmask först och hjälp sedan barnet på med sin".

Så veckans tips, se till att vila mellan varven, ta hand om dig själv och vårda den viktigaste och längsta relationen du har i ditt liv - den till dig själv!


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.