Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

"Tack för ett härligt mail" skrev hen och det fick en något stressig och grå dag med en lång att-göra-lista att plötsligt kännas fjäderlätt.

Fem små ord lyfte min dag, denna vecka filosoferar jag om varför vi inte sprider mer av denna lilla omtanke och uppskattning omkring oss.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Det regnar utanför kontorsfönstret när jag skriver detta, som gjort för att sitta och kura framför en distanskurs i ledarskap ;-)

Ett litet ord av uppskattning kan betyda så mycket

Klicka på bilden för att se filmen (2 min 54 sek) eller läs texten här nedanför.

Jag tror att vi underskattar betydelsen av ett litet tack, ett leende, ett "bra jobbat". Jag tror att det skulle göra en stor skillnad ute på våra arbetplatser om vi oftare spred små doser av uppskattning, av omtanke, av kärlek omkring oss. 

Så varför gör vi inte det? Jag har en teori om tre huvudsakliga anledningar.

1. Vi underskattar just betydelsen av det

Nyligen blev jag vald till ordförande i en styrelse. Av den avgående styrelsen fick jag på min att-göra-lista som sa att jag skulle skicka ut ett mail till medarbetarna i organisationen och introducera den nya styrelsen. 

Sagt och gjort, jag gjorde det som en av mina punkter och la lite uppmärksamhet på att skriva det på ett personligt sätt, att skriva om att vi ville sprida kärlek i organisationen och att jag uppskattade personalen (som jag kände till sedan tidigare).

Några dagar senare hörde en av medarbetarna av sig och sa: "Här har jag väntat i över 20 år på att min chef (styrelsen i detta fallet) skulle skicka mig ett brev, och så kommer det". Hon var uppenbart berörd och det slog mig hur lätt det är att uppskatta betydelsen av den lilla extra uppmärksamheten.

2. Vi förringar vår egen betydelse och påverkan

Ibland tror jag vi hamnar "lilla jag" syndromet. Inte har väl jag någon större påverkan, eller påverkan alls, på min omvärld. Vi inser inte hur stor påverkan vi egentligen kan ha.

Varför går vi annars så ofta förbi andra människor i vår vardag och ger inte där lilla leendet, ordet av uppskattning eller uppmärksammar något personen gjort eller är.

Vi förringar vår egen möjlighet att sprida de klassiska ringarna på vattnet.

3. Vi lever i ett tillstånd av brist

Det finns en fysisk brist i delar av världen, men i vår del av världen är vi oftast lyckligt lottade nog att inte leva i en materiell eller fysisk brist. Desto oftare i min erfarenhet lever vi en upplevd mental eller känslomässig brist.

Vi går omkring och håller i våra pengar, eller i det här fallet i vår kärlek, och är rädda att det inte ska finnas nog för oss, alltså brist, och därför ger vi inte av den till andra så mycket som vi skulle kunna göra.

Att ge skapar en känsla av överflöd, i motsats till brist, en känsla av att det finns mer än nog. När vi lever med en känsla överflöd tenderar vi också själva att må mycket bättre. Genom att ge uppskattning, ge omtanke, ge kärlek, även i små doser så säger du till dig "det finns mer än tillräckligt".

Avslutningsvis

Så veckans tips, det uppenbara, sprid små doser av uppskattning omkring dig. Ge lite omtanke, lite kärlek och kanske en och annan kram :-)


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.