Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Med anledning av en härlig påskledighet blir det onsdagsutgivning den här veckan.

I morgon börjar US Masters i golf, årets första så kallade major, och med anledning av detta hämtar jag inspiration till veckans ledarskapstips från sportens värld.

Oavsett om du är inbiten golfare eller håller dig långt borta från allt vad sport heter - välkommen att hänga med nedan och utforska ämnet motgångar!

Varma hälsningar,

Markus Amanto

Hur de största motgångarna kan bli våra viktigaste språngbrädor

Låt mig dra undan förlåten för mig egen relation till golf innan vi går vidare. Jag har grönt kort och spelar golf 1-2 gånger per år. Sorkarna och mullvadarna verkar väl informerade om mina valda speldagar då håller sig långt borta från mina ytterst spontana projektiler hit och dit. 

Jag njuter dock storligen av promenaden och den friska luften, samtidigt som jag är allmänt sportintresserad, men jag lovar att inte gräva ner mig för mycket i sportfåneri här så att även du som inte delar det intresset står ut med att läsa vidare.

Så till saken, Rory McIlroy är världens för närvarande bästa golfare. Det är de flesta helt ense om. Varje år spelas fyra stycken så kallade majors, de allra största och "viktigaste" golfturneringarna och Rory har vunnit tre av dessa. 

Men innan hann vann en enda av dessa hade han den värsta dagen i sitt liv, i alla fall på golfbanan - den så kallade "kollapsen 2011". I början av den sista rundan (av fyra) på årets första major ledde han med fyra slag. När dagen var slut hade han rasat genom resultatlistan och slutade 10 slag efter segraren.

I en nylig intervju med BBC beskriver Rory hur det var den viktigaste dagen i hans karriär, han säger bland annat "jag lärde mig så mycket om mig själv" och "om jag inte hade haft hela det raset, utan bara förlorat med ett slag eller så, hade jag inte lärt mig så mycket".

Hur är ditt förhållande till motgångar? Hur hanterar du de där tillfällena när det känns som tyngst?

Någon har sagt att det finns två frågor vi bör ställa oss själva här i livet; när saker och ting känns enkelt, "hur kan jag hjälpa till här?". När saker och ting går oss emot och livet känns tungt, "vad kan jag lära mig här?".

I psykosyntesen som jag tidigare studerat i flera års tid använder man metaforen med ekollonet som ligger på marken. Vi kan se på det på två sätt; antingen som att det blåst ner i en storm (motgång) eller att det ligger där för att starta en ny ek (potential, möjlighet). Vi kan såklart också hålla båda perspektiven levande och då blir det oftast som allra bäst i min erfarenhet.

Rory han valde att lära sig och här kan vi också påminna oss själva om att i tuffa stunder finns det en linje som i mångt och mycket avgör vår livskvalitet. Nedanför linjen står ordet "skuldbelägga". Ovanför linjen står det "lära". Vilket brukar du välja? Vilket brukar människorna i din omgivning välja?

Så, veckans ledarskapstips, var tacksam för motgångarna, se dem som möjligheterna till något av det viktigaste lärandet så att du liksom Rory kan nå nya höjder, möjligheter eller tillstånd beroende på vilket av dessa tre som är viktigast för dig.


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.