Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

Du blir vad du äter, du blir som dem du umgås med. Det finns många variationer på att vår omvärld påverkar oss på olika sätt.

I veckans ledarskapstips funderar jag kring detta fenomen och ger dig tips på hur du bygger ditt inspirationsbibliotek för de där stunderna när det känns som det blåser motvind i livet och ledarskapet.

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Om du vill göra en inre ledarskapsresa i fjällmiljö så vill jag tipsa om min gode vän Magnus Finkelsteins kurs, Fördjupa ditt ledarskap, som hålls i Storulvån i höst.

Skapa ditt eget inspirationsbibliotek

Det var flera år sedan jag första gången hörde någon säga att eskimåer hade mer än 50 ord för snö och då i sammanhanget av att vi har behov av att skapa fler nyanser av det vi till större del omger oss med. 

När jag gjorde vissa efterforskningar inför detta ledarskapstips så fanns det olika åsikter om eskimåer verkligen hade 50 ord, men i alla fall Washington Post hävdar att det finns just 50 ord för snö i eskimåernas Inuit-språk.

Något som jag inte hört tidigare var att samerna uppenbarligen har 180 olika ord för snö och is, samt cirka 1000 olika ord för renar.

Så var har detta med ledarskap att göra? Låt oss för en stund utforska känslor för att hitta en koppling. Nonviolent Communication som jag nämnt i tidigare ledarskapstips talar om tillfredsställda (i vardagstal "positiva") känslor och otillfredsställda ("negativa" känslor).

På CNVC:s hemsida (The Center For Nonviolent Communication) finns en lista med känslor som får sägas vara relativt uttömmande...där finns 86 tillfredsställda känslor listade och 148 otillfredsställda känslor listade (ja, jag satt och räknade dem för hand - kalla mig psykologinörd ;-)

Varför i hela friden har vi (i alla fall på engelska...) 72% fler ord för "negativa" känslor än vi har för "positiva"? Min enda vettiga slutsats, för att vi omger oss med mer av dem, alltså de otillfredsställda känslor, de upptar en större del av vår värld.

Ytterligare vatten på min psykologinördkvarn fick jag när jag härom kvällen skrattade ljudligt åt trailern för Disney/Pixar:s kommande film "Inside Out". Av trailern att döma handlar den om känslorna och rösterna i vårt inre. Surprise, surprise, fyra av de fem känslorna/rösterna i huvudpersonen Riley:s huvud är av typen otillfredsställda (avsky, ledsamhet, ilska och rädsla) medan en tapper tillfredsställd känsla (glädje) får bära den fanan högt.

Så mot bakgrund av denna vardagsspaning in i känslornas, eskimåerna och filmernas värld, blir veckans ledarskapstips att se till att ha väl uppbyggt "Inspirationsbibliotek", ett upplyftande arkiv av media i olika former.

Som en av mina lärare, Tony Robbins, har sagt "Kvaliteten på ditt liv är kvaliteten på var du lever känslomässigt". Ju mer du som ledare kan sätta dig i känslomässiga tillstånd som stödjer det du vill uppnå och uppleva, desto mer kommer du att komma dit. 

Jag har böcker, musik, korta och långa filmer, upphängda citat, webbsajter med mera i mitt inspirationsbibliotek. Det hjälper mig de där dagarna eller stunderna när livet och ledarskapet känns en smula tungt, och stödjer mig att känna mer av de där härliga tillfredsställda känslorna istället.

Så tipset, skaffa dig ett inspirationsbibliotek om du inte redan har ett. Har du ett, komplettera det ytterligare så att du får mer innehåll i det.

Här är några av de personliga favoriterna i mitt bibliotek.

Musik, spellistor på Spotify: https://play.spotify.com/user/markusamanto/playlist/38KLpdoeBykwsJT9nv1y2A och https://play.spotify.com/user/markusamanto/playlist/0dAbHtLkJzf21zABgc3jB8

Webbsajt: http://www.goodnewsnetwork.org/

Magasin: http://goodnewsmagazine.se/ 

Böcker: http://www.bokus.com/bok/9789127134171/varfor-vaxer-graset-lasarnas-favoriter/ och http://www.bokus.com/bok/9781453279915/chicken-soup-for-the-soul/

Filmer (kort och långa): http://www.gaiamtv.com/ (30 dagars prova på, tyvärr är de flesta långfilmerna endast tillgängliga i Nordamerika) och YouTube, https://www.youtube.com/playlist?list=PLAlbGIuiRvFOtGTAG6a0AIWAeFvtqC-Z9 med flera


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.