Veckans Ledarskapstips

Veckans ledarskapstips #100

Hej kära ledare! 

Till min stora glädje var jag på kurs i fredags. Jag hade stort utbyte på flera plan av kursen som handlade om konflikthantering baserad på Nonviolent Communication och leddes av min vän Kay Rung på Friare Liv.

Kursen var en härlig mix av skoj och allvar, och just detta fångar jag upp längre ner i detta ledarskapstips som dagen till ära är nummer 100 i ordningen :-)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

PS: Konflikthantering är också ett av de ämnen jag själv föreläser om.

Som det viktigaste i ditt liv och samtidigt som ett skämt

När jag på kursen i Nonviolent Communication, förkortat NVC, så fick jag med mig många tänkvärda saker, både privat och jobbmässigt. Om du vill läsa mer om NVC som ursprungligen skapades av Marshall Rosenberg, hittar du ett par länkar längst ner i det här ledarskapstipset.

Men nu var det ju inte just NVC jag skulle skriva utan en sådan där klokskap som går rätt in i själen på mig ibland och som i just detta fall kursledaren Kay Rung berättade om i inledningen av kursen. Kay berättade om ett synsätt han fått till sig tidigare i livet, att se relationen till sin fru som det viktigaste i livet och samtidigt som ett skämt.

Utan att lämna ut för mycket av detaljerna i det Kay berättade om sig själv, så kan jag direkt se i mitt eget liv hur relationen till min egen fru är som bäst när jag tillåter den att vara både det viktigaste i mitt liv och samtidigt ett skämt.

Det är i de perioder som jag bara fokuserat på det ena eller det andra som relationen varit som sämst. Om jag bara sett den som det viktigaste i mitt liv och inte som ett skämt, då har det blivit för allvarsamt och glädjen har försvunnit. Har jag bara sett den som ett skämt och inte som det viktigaste i mitt liv så har närheten och gemenskapen fått sig törnar.

Det samma tror jag gäller i arbetsrelationer också, både utifrån egen erfarenhet och utifrån de tusentals människor från mer än 40 länder som jag haft förmånen att under 20 års tid träna i ledarskap och relationer.

När vi missar att göra relationerna på jobbet viktiga, inte nödvändigtvis det viktigaste livet, men ändå viktiga, eller missar skämtet - humorn och glädjen, så uppstår ofta problemen.

Jag kan se hur samma filosofi applicerar på alla möjliga aspekter i livet, kombinationen av göra något riktigt viktigt och samtidigt se det som ett skämt är onekligen ett framgångsrecept.

Inte minst gällande relationen till oss själva, den längst relationen vi har i vårt liv. Även där behöver vi undvika att inte se oss själva som viktiga eller att ta oss själva på för stort allvar och därmed missa skämtet och glädjen.

Så veckans tips, titta på ditt ledarskap, ditt team, ditt liv, har du en bra mix av viktighet och skämt? Eller är det något område som skulle må bra av att prioriteras lite mer, bli mer viktigt? Eller som behöver en rejäl dos av skämt för att livas upp?

Just det, jag lovade dig ett par länkar också...för mer om Nonviolent Communication gå till Friare Livs hemsida (kan även varmt rekommendera deras kurser och böcker) eller se en film på YouTube med Marshall Rosenberg.

Dela veckans ledarskapstips

 
Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser

Ny som chef

Gör som över 13000 andra och gå distanskursen Ny som chef.

Se innehållet

Föreläsning online med Markus Amanto

Föreläsningar online med Markus Amanto som engagerar och ger effekt.

Boka föreläsning

UGL-kurser

Kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige sedan 1999.

Se datum och priser